Vart tog kreativiteten vägen?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Med påträngande värme och torka och bekymmer på hemmaplan rann kreativiten ut i sanden. Jag tog med mig ryggsäcken med målargrejorna på min utflykt till Sörmland under min lediga vecka i slutet av juli. Men värmen bidrog sannolikt till att orken och inspirationen uteblev helt. Jag hade hoppats få följa med min vän sedan många år Marianne Lagercrantz till Fårö och utöva kreativt måleri i början av augusti, men det gick inte ihop. Jag ser bilderna på Facebook och blir lite ledsen över att jag inte kunde få vara med. Tänk att få följa med Marianne till grekiska Amorgos i september, men det går inte det heller. Jag är så glad att jag fick till det att åka med Marianne till Amalfi förra hösten. När inspirationen tryter är det alltid stimulerande att måla i grupp och helhjärtat få ägna sig åt måleri på heltid under några dagar. Jag hoppas innerligt att jag får bättre chanser nästa sommar.

Kreativitet kan givetvis utövas på olika sätt. Förutom måleriet kan skrivandet var ett kreativt uttryck, men även det har varit tungt. Det ska till en Mattias Svensson i DN för att få mig lite triggad (se tidigare blogg). Visst kan Jimmie Åkessons horribla klimatförnekelse vara utmanande liksom Trumps angrepp på journalisterna. När jag lyssnar på Jimmie Åkessons tal i Sölvesborg hör jag hur anhängarna jublar när Åkesson går till attack mot de som gjort sommarens hetta och torka till en fråga om klimatförändringar. Ännu högre jublar man när Åkesson föreslår högre återbetalning på dieselskatten till bönderna, men inte så mycket när han förslår ekonomiskt stöd till kor på bete. Jag undrar hur måga bönder som sitter i publiken. Heder åt Jan Björklund, som åtminstone inledningsvis sparakde bakut åt en sänkning av diselskatten. Forskarna vid Stockholms universitet Gunilla Svensson och Michael Tjernsström kräver i Svenska Dagbladet krafttag mot vägtransporterna. Flyktingar, skola, vård och omsorg, vinster i välfärden och lite skatter är nog viktiga. Men om vi inte hanterar framtida kimatförändringar nu samtidigt med alla andra frågor, så kommer vi på lång sikt inte lyckas med något. Bra rutet! Till min stora glädje har klimat och miljö-frågorna ändå hamnat på dagordningen. Medborgarna oroar sig för klimatet. DN har i flera nummer gjort en föredömlig kartläggning av problemet och var partierna står. Bra! Det har varit upplysande. Däremot känns det som vissa politiska journalister fastnat i frågorna kring invandring, integration och vårdfrågorna.

En kommentar

  1. Margareta Steen
    Publicerad 18 augusti, 2018 at 18:47 | Permalink

    Underbara, underbara Gunnela, att du inte kan vara på topp jämt är bara mänskligt. Jag förstår inte alltid var din enorma energi kommer ifrån. Vila lite vännen!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.