Livets berg – och dalbana

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jag har ett jättespännande och engagerande liv. Föreningen Vi konsumenter har sedan flera år prioriterat hållbar produktion och konsumtion av mat. Det här är vår övergripande målsättning: Vi Konsumenter vill ha säker och spårbar mat producerad med respekt för miljö och klimat och med god djuromsorg. Risken för antibiotikaresistens ska minimeras ”. Sista veckorna har varit fulla av intressanta möten och aktivititeter kring antibiotika, djurskydd, hållbarhet och akvakultur.

Svensk Fågel bjuder föredömligt in djurskyddsorganisationerna för att presentera och diskutera aktuella frågor. Vi träffades i måndags. Det gjorde vi på Slakteriförbundet inom ramen för programmet Omsorg i Djurskötseln på 80- 90-talet. Vi väntade på LRF flera år, men nu bjuder LRF in. Djurens Rätt är dock inte tillräckligt rumsrena.

Frågan kring antibiotikaresistens har jag skrivit om många gånger. Jag har tidigare nämnt KSLA-seminariet 12 november. Representanter från SVA var verkligen saknade. En av dem som gjort mest inom detta område är ändå Christina Greko. Intressant var avraporteringen från FAO, WHO och OIE av Gunilla Eklund, Näringsdepartementet. Det sker saker och också inom FN:s Codex-arbete. Den högsta förbrukningen till djur sker i Asien, kanske inte så förvånande eftersom också tillverkning finns där. Den ligger skyhögt över Afrika. Afrika har ingen tillverkning och det är snarare brist på medicin som är ett problem. Mina slutsatser från historien är att det krävs samarbete och uthållighet. Åren 2013 – 2015 drev Consumer International och BEUC (EU:s konsumentorganisation) kampanjer mot antibiotika till djur. Men sedan dess är det tyst. Men sannolikt har ändå dessa kampanjer haft effekt. Det finns en uppfattning om att konsumentopinion är det mest effektfulla. Jag har väckt frågan hos ordförande för BEUC.

Svensk dagligvaruhandel har varit pådrivande genom sina gemensamma krav på leverantörerna sedan 2016. Nu går Axfoundation vidare med en bred referensgrupp. Jag och flera med mig, vill gärna se en koppling till djurvälfärd, inte minst därför detta prioriteras högt av konsumenterna. Ibland dyker synpunkten upp att vi skänker kunskap till våra konkurrenter om hur man ska minska behovet av antibiotika till djur. Men Sverige kan och ska dela sina erfarenheter hur man kan minska behovet av antibiotika. Det är en moralisk skyldighet. Det gjorde vi i EU mellan 1996 och 2003 för att övertyga EU om förbudet mot tillväxtbefrämjande antibiotika. Tillämpningen av EU:s förordning kring veterinärläkemedel blir en stor utmaning för många EU-länder.

KSLA har kommit med två rapporter: Så klarar det svenska jordbruket klimatmålen och Svenskt Jordbruk 2030. Hållbarhetsfrågan dyker givetvis upp. Jag har hamnat i en spännande grupp, som vill utmana KSLA:s ungdomsgrupp. I kretsloppet finns demografi, konsumtion, tillväxt, ekonomi, sociala faktorer, komplexitet,som med energi och resurser ger ekologiska fotavtryck. Ingången ska inte vara koldioxid, utan kanske snarare hur ska vi klara oss med ett jordklot enligt WWF:s ekologiska fotavtryck eller FN:S sjutton hållbarhetsmål inom planetens gränser.

Och så det här med ensamheten. Det är närmare nio månader sedan som Bosse lämnade mig. Nu var de sista åren ganska tunga, men det fanns ändå någon att dela med – erfarenheter, upplevelser och god mat. Min värld är fylld av påminnelser. Vi hade många goda år tillsammans som ingen kan ta ifrån mig. Det är tufft ibland. Men nu bestämmer jag över mitt liv och ensamhet kan givetvis motarbetas. Gästböckerna både på Blanchegatan och på landet är fulla med besök. I går bjöd jag min äldsta vän Pauline på en lyckad soppa gjord på sötpotatis, lök, Garants utmärkta kålblandning, svartkål, grönkål och broccoli och så lite vitt vin, sherry och grädde. En god soppa i sällskap av en nära vän. Det är livskvalitet.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.