Om bloggen

Hur kommer det sig att det ska vara så svårt att få reda vissa saker om vår mat?
Vi har bra producerad mat här i Sverige. Antagligen bättre än de flesta. Vi sköter våra djur väl och vi ligger långt framme när det gäller matsäkerheten. Men när vi sedan går in i affären och vill köpa bra producerad mat blir det genast mycket svårare. Det kan vara svårt att hitta och välja den mat man faktiskt vill äta i butikerna idag.

Jag har jobbat med säker mat och djurskydd i nästan 30 år. Jag var med på 80-talet och arbetade hårt för att Sverige skulle införa stopp för rutinmässig användning av antibiotika i djurens foder. För 23 år sedan införde vi en sådan lag i Sverige. Jag var sedan en av dem som jobbade hårt för att EU skulle anta samma regler. Första januari 2006 gjorde de det. Att suggorna i EU får slippa trånga bås är en annan seger jag gläder mig åt liksom en bättre salmonellakontroll. Ofta har vi fått höra i Bryssel ”ska ni som har två procent av EU:s grisproduktion komma med synpunkter?” Men vi gav oss inte, och till sist har de lyssnat. De tog till sig vår syn på att tillämpa försiktighetsprincipen och att djurens behöver få det bättre.

Idag är det andra frågor på tapeten klimat, hållbar utveckling, djurvälfärdsindikatorer, GMO, EHEC, transporter av djuren, ursprungsmärkning mm. Och frågan om hur vi konsumenter kan få den information vi vill ha för att kunna välja den mat vi vill äta. Större delen av mitt vuxna liv har jag engagerat mig i detta och jag planerar inte att sluta. Därför har jag startat denna blogg.

Om Gunnela:

Uppvuxen: i Stockholm och på Ingarö

Familj: Maken Bosse, sonen Alexander och barnbarnen Hanna och Karin samt hunden Sappho

Arbetat med: Djurskydds – och kvalitetsfrågor på Slakteriförbundet i 11 år (startade Scans Djuromsorgsprogram), varit LRF:s djurskydds- djurhälsa – och livsmedelssäkerhetsexpert i sammanlagt 13 år, drivit antibiotikafrågan sedan 1981. Suttit ordförande i EU-kommissionens djurskyddskommitté i 3 år 1999- 2002. Fått Svenskt djurskyddsstipendium 1995, Centerns miljöpris 2001 och blev årets agronom 2007. Ledamot i styrelserna för Djurskyddet Sverige och Vi konsumenter. Idag matsäkerhets – och djurskyddsexpert på Svenskt Sigill.

Motto: Ge inte upp!  Dedikation till Gunnela från Astrid Lindgrens i hennes bok ”Min ko vill ha roligt” från 1996. Man får inte låta sig nedslås av motstånd från EU-kommissionen, från departement, från myndigheter, från industrin, från arga bönder eller bakåtsträvare, om man känner att det man slåss för stämmer enligt sina värderingar och det känns rätt. Om man vill förändra världen måste man förstå att man inte bara kan få hejarop.