”Tillverkat” är inte ursprungsmärkning.

Ursprungsmärkning för kött ska vara:  "fött, uppfött och slaktat” – inget annat

Detaljhandeln hävdar att man är bättre på ursprungsmärkning av sina EMV än många svenska märkesvaruföretag. Men ”tillverkat” är inte detsamma som ursprungsmärkning. Ursprungsmärkning av kött är enligt handelns egen överenskommelse: född, uppfödd och slaktad. Det finns en överenskommelse mellan handeln och slakterierna från 1995 att ursprungsmärka kött och oblandad chark. Den kan inte ersättas av en överenskommelse från 2001 om hur man ska märka (om man vill märka),  som Svensk Dagligvaruhandel gärna vill. Varför ska det vara så svårt att svara upp mot det som konsumentorganisationer och alla konsumentstudier visar? Man vill veta var livsmedlen kommer från så att man kan göra medvetna val. Klart att det med dagens teknik går att tala om var grisen som levererat baconen, har levt sitt liv – om man bara vill.Som partisk, engagerad och envis konsument kollar jag ursprungsmärkning vid varje tillfälle när jag handlar mat. Kött är en hjärtefråga. Så står jag där igen i COOP-butiken och vänder på COOPs bacon-paket. Tidigare stod det: ursprung Danmark/Tyskland/ Sverige. Det var bara att välja. Nu står det: Tillverkat i Polen respektive tillverkat i Tyskland. Blir jag klokare av det? Det är väl inte säkert att grisen är född i Tyskland bara för att fabriken som skivat och rökt fläsksidan ligger i Tyskland. På Hemköp svarar killen i köttdisken när jag visar på förpackningen med marinerad fläskfilé utan märkning:  "-Finns det inte någon ursprungsmärkning, så är grisköttet svenskt.”  Fan trot! ”Lagen kräver inte att vi ursprungsmärker kalvfärsen från Brasilien” säger min kompis i Vi-butiken på Ingarö! Hallå där! Jag trodde man menade allvar från handeln, med att säga: Konsumenten får det, han eller hon vill ha.

Svensk Fågel har infört sin egen svenskmärkning med en blågul kyckling. Men oj vad den är liten ibland. Sedan undrar jag om man inser att marinerad kycklingfilé märkt ”Karinäs, kyckling från bondgården”, är finsk och inte svensk. Jag har också alltid haft ett gott öga till mejeriprodukterna. Jag bojkottade Kelda-grädde i ett år, eftersom man från Arla inte ville tala om att mjölkråvaran kom från Danmark, men fann det tillslut svårt att hitta en bra ersättare. För mig är inte mejeriet ursprung, utan givetvis var kon har tillbringat sina levnadsdagar. Svenska kor betar i svenska hagar.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.