Många har blivit provocerade av att ICA:s kvalitetschef för kött, i ICA Buffé nr 3, 2006 säger att ICA:s speciella kontrollprogram innebär att de krav som man ställer på importerat kött motsvarar djuromsorgskraven i Sverige. Formuleringen är lurig. Man säger inte att man följer svensk djurskyddslagstiftningen när man importerar från andra länder. Men det kan lätt uppfattas som om man ställer motsvarande krav på importen som de djurskyddskrav som gäller i Sverige. Med tanke på de länder man importerar från, är detta sannolikt inte möjligt. Men det får vi inte veta eftersom ICA inte presenterar sina regler öppet.
Det är inte första gången som ICA hänvisar till sina djuromsorgsregler, och då får man kanske finna sig i att bli granskad och kanske ifrågasatt. De som varit i Nordirland och i Nya Zealand vet att man där kastrerar lamm utan bedövning och kuperar svansar genom att sätta på gummiband på svansen så den vittrar av. Nu tycker jag definitivt inte att man ska klandra ICA. Man har i alla fall jobbat med frågan. COOP har vid något tidigare tillfälle sagt att man följer importlandets lagstiftning och Axfood säger ungefär det samma. Och då vet man att danskt griskött i dessa butiker kommer från grisar där svansen är kuperad och där mamman står i bur stor del av sitt liv. Och vem frågar Lidl eller Netto?
Från COOP säger man: ”Vi köper nötkött från Irland och där går köttdjuren ute året runt”. Vi som varit i Irland vet att köttdjuren står inne från november till april i stall, som inte är godkända enligt svensk djurskyddslagstiftning. Jag tror också mig ha hört att Thomas Svaton, Svensk Dagligvaruhandel hävdat att det inte är så stor skillnad mellan svensk och dansk grisuppfödning! Har han verkligen sett danska respektive svenska grisningsboxar?
I många svenska och internationella konsumentstudier, utmärker sig svenska konsumenter för att man uttryckligen månar djurens välfärd. Efter livsmedelsäkerhet får djuromsorg i alla dessa aspekter mycket höga poäng för vad som är viktigt. För ett år sedan skrev Djurskyddet Sverige i Fri Köpenskap i ett debattinlägg att man krävde öppenhet, ärlighet, redlighet och korrekt information på produkterna så att svenska konsumenter kan göra medvetna val enligt sina värderingar. Det finns goda möjligheter att som svensk kund ställa krav på Danske Slagterier – om man vill d v s. När får vi se att den svenska detaljhandeln kräver en ”Sverige-gris” av såväl Danmark som andra exportländer?