En studieresa i vin och mat i Bourdeaux ger ursprungsmärkningen en speciell dimension. Vem skulle kunna tänka sig att skriva ursprung "EU" på ett vin från en vingård med chateau (slotts)-status. Ursprung "Frankrike" räcker inte heller i ett land där druva, jordmån, skötsel, årgång och lagring i så stor omfattning styr kvaliteten. Frukostsmöret var från Bretagne och marmeladen på de små landsortshotellen var hemmagjord. Självklart var inte lammet från Nya Zealand utan från orten. I mat – och vinlandet Frankrike, känns det långt till Kommissionens planer på EU-märkning.
Inom EU finns krafter som vill märka nötkött med ursprung "EU" i stället för medlemsland. Reglerna för livsmedel är ju desamma för alla medlemstater! Efter en vecka i Frankrike inser man hur lite detta skulle säga om produktions – respektive produktkvalite. Frankrike är ett land där det verkligen känns att matkvalitet, ursprung och lokalproducerat är viktigt. Landsbygden lever i många delar av Frankrike och frågar man om man känner av konkurrensen från vinproduktion från andra delar av världen, verkar man inte särskilt oroad. Nyplantering sker hela tiden. Man litar på sin kvalitet. Och det är klar det är inte mycket som slår en bra årgång av Bordeaux Superior från S:t Emilion eller en fin Sauterne.
Varje vinstock behandlas på olika sätt ca elva gånger under året och från miljösynpunkt kan man få lite oroskänsla, eftersom mycket handlar om svamp, insekts – och ogräsbekämpning. Ekologisk vinodling ansågs av en av vingårdsmästarna, som oseriös. Man använder koppar för bekämpning som förgiftar jorden och biologiskt bekämpningsmedel mot insekter som tar dör på alla insekter även de nyttiga! Svårt att veta vad som är rätt.