Nationalitet kan vara kvalitet för de som bryr sig om hur djuren fötts upp

Om konsumentministern får som hon vill måste McDonalds berätta om råvaran i hamburgaren kommer från Sverige, Tyskland eller Irland. Vad är urspunget på nötköttet från Esca Food Solutions, som McDonalds anger på sitt brickunderlägg?  "Kvalitet har alltid varit viktigare för oss än nationalitet" säger man. Det är faktiskt inte sant. Det är inte så många år sedan som McDonalds hävdade att man strävade efter att använda landets köttråvara och ägde ett företag tillsammans med svensk bondekooperation, som tillverkade hamburgare på enbart svensk köttråvara.   

Det är viktigt för många av oss, som bryr sig om hur djuren fötts upp och hanteras om köttet kommer från Sverige, Tyskland eller Irland. Jag säger inte att det inte finns djurhållning i andra länder som har god djuromsorg, men fortfarande har Sverige världens mest omfattande och långtgående djurskyddslagstiftning. Tysklands och Irlands djurskyddslagstiftning ligger på EU:s nivå. Och nötkreaturen i Irland går inte ute året runt, som många tror. De står inne i stall från november till april. Stallar som inte fyller svenska djurskyddslagens krav.

Jag vill också hävda att vi i Sverige har ett mer restriktivt synsätt när det gäller användningen av antibiotika till djur. Det är bara Norge och Finland som kan jämföras med svensk salmonellabekämpning och kontroll.

McDonalds köper danskt kycklingkött från Danpo. Dansk kyckling må vara värmebehandlad för att ta död på salmonella, men danska kycklingar har mindre plats än svenska kycklingar. Studier för några år sedan visade också att fler danska kycklingar hade ont i benen än svenska. Det finns ett skäl för att EU tycker att benproblem  i kycklingproduktionen är ett av de mest allvarliga djurskyddsproblemen.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.