Dansk debatt om salmonellafritt – man vill göra som Sverige

Politikerna i Danmark vill införa krav på att livsmedel i butik ska vara fria från salmonella. Det skulle innebära att importen till Danmark, som till stor andel är salmonellasmittad, får problem. Danska köttindustrin vill inte ha ett sådant krav, utan hävdar att detta skulle kunna innebära risk för bojkott eller repressalier från importörer av danskt kött i andra länder.  Frågan är om argumentet håller. Är det, mot all förmodan, oro över att inte dansk köttindustri själv kan klara kravet. 

Jag blir uppringd av dansk radio, som vill att jag kommenterar den svenska strategin kring salmonella och den danska köttndustrins argument. I Sverige är det förbjudet att saluhålla salmonellasmittade livsmedel. Vi har ju framgångsrikt kontrollerat och bekämpat salmonella sedan 60-talet. De fall av salmonella på människa vi har i Sverige kommer från importerad salmonella d v s hämtad på resor utomlands eller via importerade livsmedel. Den danske reportern vet att vi inte har någon omfattande export av kött, men jag hävdar att salmonellafriheten definitivt inte är något hinder vid export utan snarare en konkurrensfördel (förutom kostnaden).

Danmark har ju från konkurrenssynpunkt tittat på Sverige och  satsat på att bekämpa salmonella hos kyckling och gris och också avvecklat tillväxtantibiotika frivilligt. Är det Muhammedkrisen, som spökar i Danmark, eller är det så att den danska köttindustrin är rädd för ökade kostnader och att man inte klarar friheten från salmonella på hemmamarknaden. Man klarar ju att leverera dansk salmonellafritt griskött (undantag finns) till Sverige !  

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.