Det finns dålig ursprungsmärkning av både EMV och LMV (leverantörsvarumärken) enligt jordbruksdepartementets undersökning. Livsmedelsindustrin tillsammans med handeln lovade vid mötet med jordbruksministern den 27 juni, att det ska ske förbättringar i ursprungsmärkningen till hösten. Man hänvisar till sin tidigare överenkommelse från 2002. Men den säger mest om HUR man ska märka och inte ATT man ska märka. Kan man lita på att det händer något den här gången?
Jordbruksminsitern hänvisade i sin inledning bl a till Uppropet "Gör det enklare att välja mat" som stöd för att konsumenterna vill veta var maten kommer ifrån. Min Mats konsumentstudie bekräftar också att ursprungsmärkning är viktigare än hälsa, när man får välja märkning. Ursprung är viktigare än pris när det gäller köttfärs i Matvalets studie 2005.
Varför har då inget hänt undrade Jan Bertoft, Sveriges Konsumentråd och visade på skräckexempel på otydlig och dålig märkning. Fortfarande kan tre ursprungländer anges på bacon eller "tillverkat", vilket inte säger något var grisen har vuxit upp. (se tidigare bloggartikel) Rekordet kanske var honungen "blandning från icke- EU-länder".
Den blev ett litet fnysande i församlingen när jordbruksdepartementet i sin dragning på seminariet, meddelade att man uteslutet mejeriprodukter i undersökningen eftersom de förväntades vara svenska. Det finns förvisso både danska mejeriprodukter från Arla och tysk mjölk i butik.
Det känns fortfarande som en hel del stånkanden från industrin över vad svårt det är att ursprungsmärka (exemeplet bär från olika länder beroende krav på kvalitet). Men när det gäller kött och oblandad chark kan det inte vara något problem om man verkligen vill.
Från Timbro hävdades i Studio 1 i P1 att kravet på ursprungsmärkning skulle slå ut hela lågprismarknaden. Bullshit! Det finns ju redan idag krav på ursprunsgmärkning för frukt och grönt, ägg, honung och nötkött – och detta i hela EU. Ursprungsmärkning är inte en svensk fråga. Diskussionen pågår kring ett nytt märkningsdirektiv.