EU-kommissionen sätter en tuff målsättning för att minska salmonella hos värphönsen inom EU. 2010 ska antalet smittade värphönsbesättningar ligga under 2%. I dag är ca 30 % smittade, med en variation från noll (Sverige, Norge, Luxemburg) till över 70 % (Polen, Portugal och Spanien). I nästa steg kommer motsvarande mål sättas för kyckling och griskött. Samtidigt vill opinionen i Danmark förbjuda import av smittat kött. OK säger Kommissionen om Danmark blir lika framgångsrikt med att bekämpa salmonella på hemmaplan som Sverige.
Jag har tidigare (16 juni) refererat effekten av att EFSA (EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet) avrapporterat sin studie på salmonellaförekomsten hos värphönsen i de olika medlemsländerna. I England ville man stoppa importen av ägg från vissa länder.
Detta är den första stora jämförande studie som gjorts för att kartlägga salmonellaförekomsten inom EU. Studien är omfattande, drygt 5000 värphönsbesättningar, metodiken har varit standardiserad och därför kan man säga att den tämligen väl avspeglar situationen i de olika medlemsländerna.
Det är klart att man inte ska äta löskokta ägg i Portugal eller Spanien. Det är roligt att se att facit stämmer. Ingen salmonella hittades i svenska besättningar och prevalensen var låg i Finland och Danmark. Fråga mig inte varför Luxemburg också kunde stoltsera med en nolla- bara 9 prov jämfört med Sveriges 97 kanske är skälet. Diskussionen i EU fokuseras mycket på två salmonella-serotyper- Enteritidis och Typhimurium. Både typerna kan överföras till äggen och är vanligt förekommande vid salmonellaproblem hos människa. I Sverige finns en gemensam uppfattning om att alla typer av salmonella kan ge sjukdom hos människa. Därför bekämpar vi i Sverige alla sorters salmonella, var vi än hittar den. England vaccinerar sina hönor mot Enteritidis, vilket löser del av problemet, men inte hela. Svensk erfarenhet är att det tar lång tid och kräver noggrant genomarbetade program för kontroll och bekämpning för att klara praktiskt taget salmonellafria livsmedl. I Sverige började vi redan på 960-talet!
Jag har tidigare (9 juni) berättat om att jag blev interjuvad av dansk radio med anledning av att dansk livsmedelsindustri inte vill införa krav på salmonellafrihet för import till Danmark. Födovarustyrelsen i Danmark har avslöjat att 2004 innehöll allt importerat kalkonkött från Italien salmonella. Även polsk kyckling och tyskt griskött hade hög andel salmonella. "Oacceptabelt" sa den socialdemokratiska konsumenttalesmannen. På svar på fråga från en dansk EU-parlamentariker har Kommissionen svarat att det är OK att Danmark ställer krav på import till landet, men då måste man sänka sin egen salmonellafrekvens i djurbesättningarna till svensk ellerfisnk nivå. Grattis. Det är kanske som jag antydde tidigare så att livsmedelsindustrin inte tror att man klarar det.