Salmonella är en fara – välj svenska ägg och svensk kyckling för att minska risken till praktiskt taget noll.

Alla livsmedelsföretag måste leverera säkra livsmedel. Detta kräver att alla livsmedelföretag måste ha en egenkontroll, som bygger på HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). HACCP innebär att man analyserar sina hälsofaror, åtgärdar och fastställer kritiska styrpunkter där man ska se till att upprätthålla livsmedelsäkerheten. Salmonella är en hälsofara, köp bara svensk kyckling. Så lätt kan det vara att åtgärda en fara. Det enkla och raka beskedet gav myndigheten vid ett seminarium kring livsmedelsäkerhet ordnat av Elektrolux i Huskvarna i tisdags.

Lyssnade på Mat Tina i går, som sade sig ha fått ens storm av kommentarer kring livsmedelshygien, så fort hon hanterade kyckling på TV. Jag förstår att hon inte kan säga att kycklingen var svensk och att risken därför är minimal, men det är sorgligt att det fortfarande lever kvar att kyckling skulle vara den ”enda” smittkällan. Många salmonellautbrott på människa i Sverige i dag har sitt ursprung i importerade vegetabilier. Salmonellasmittan på restaurangen Hurry Curry kom sannolikt från importerade bönor (observera att detta kommer rapporteras som inhemsk smitta till Smittskyddsinstitutet). Böngroddar och sesampasta har figurerat tidigare. Självklart ska man dock även i fortsättningen ha god hygien i köket och skilja skärbrädorna för kött och kyckling och grönsaker.

Jag hade i Umeå en riktig fight med det företag som använder äggmassa från Danmark, som hävdade att den är bättre kontrollerad än den svenska. Jag har mött samma argument kring dansk griskött. Det är klart att man måste ha bättre kontrollerar på packerier och slakterier i länder där primärproduktionen d v s djurhållningen har en väsentligt högre frekvens salmonellasmittade besättningar. Danskarna är duktiga på att bekämpa salmonella, men slår inte Sverige. Det anser också EU-kommissionen. EU:s studie av salmonella i värphönsbesättningar i olika EU-länder bekräftar att Sverige ligger på noll, medan Danmark ligger på 2,4 % smittade värphönsbesättningar.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.