Matsäkerhet fortfarande högst prioriterat av handeln, men ursprung är ny bubblare

Inför Dagligvarudagen i november görs en enkät till handel och leverantörer om de viktigaste trenderna. Matsäkerhet tycker handeln, men den trenden hamnar inte ens på listan hos leverantörerna. Allt kan väl inte vara bra om man hittar salmonella i irländsk köttfärs och Listeria på Lidl. Roligt att vårt arbete kring ursprungsmärkning äntligen har gett resultat i handelns prioritering. Det stämmer med trenden kring närhet, regionalt och lokalt

Dagligvaruhandeln vill inte att vi talar om att vi i Sverige är duktiga på att bekämpa salmonella och försiktiga med antibiotika. Men det finns väl skäl till att ICA i första hand väljer svenskt kött. Salmonellakontrollen på importerat kött kan inte bli lika bra, eftersom salmonellan är mer frekvent i uppfödningen i de flesta andra länder. De rubriker vi får i Sverige när man hittar salmonella på svenska gårdar avspeglar att kontrollen fungerar. I andra länder letar man ofta inte efter salmonella i tidigare led än slakteriet.

Ursprungsmärkning dyker upp som ny trend inom handelns prioriteringar. Vi får hoppas att det är en effekt av alla de aktiviteter som bedrivits av olika avsändare; uppropet ”Gör det enklare att välja Mat”, LRF, förra konsumentministern och alla konsumentstudier. Jag väntar på konkreta resultat av löftet som handeln och livsmedelsindustrierna gav till Ann- Christine Nykvist i juni 2006 när det gäller ursprungsmärkning. Hur ska man tolka att leverantörerna inte prioriterar ursprungsmärkning enligt enkäten. Tycker man det är bra som det är, eller tror man inte att detta är viktigt. Vi vet att det finns mycket att göra hos leverantörerna. Och säg inte att det inte går.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.