En mängd konsumentundersökningar bekräftar att en majoritet vill veta var maten kommer från. Det gäller även maten på krogen. Förra konsumentministern Ann-Christine Nykvist gav därför Livsmedelsverket i uppdrag att se över möjligheten att införa ursprungsmärkning av nötkött på krogen, något som tillämpas i Irland och Frankrike. Jag tycker givetvis att man ska förbättra informationen till gästerna, men konsumentrepresentanterna, som borde tillstyrka, tycker att annat är viktigare och restaurangföretagarna (SHR) förstod inte ens frågan.
Som konsument beter man sig olika när man handlar mat i butik och när man äter på krogen. Det innebär inte, att det mycket tydliga kravet på ursprungsmärkning, som finns på mat i butik, försvinner när man sätter sig på krogen. I en TEMO-mätning 2004 (1048 interjuver) tyckte 78 % att det var svårt att få veta ursprunget på krogmaten. 65 % ansåg att ursprunget på maten ska stå på menyn.
Livsmedelsverkets (SLV) förslag om ursprungsmärkning av nötkött på krogen är nu ute på remiss. Enligt EU- lagstiftningen krävs ursprungsmärkning av nötkött i handeln p. g. a. BSE-krisen. Frankrike och Italien har därför kunnat driva igenom att även nötkött på krogen ska märkas. Förslag till föreskrifter har föregåtts av samråd med SLVs konsumentpanel och SHR. Konsumentpanelen tyckte att det fanns viktigare frågor och hävdade att konsumenterna inte frågor efter nötköttets ursprung på restaurangerna. Med tanke på att konsumentstudierna anger att konsumenterna faktiskt vill veta ursprunget, är synpunkten lite märklig. Dessutom har samtliga konsumentorganisationer skrivit under uppropet ”Gör det enklare att välja mat” från 2005. I uppropet har man samlats kring konsumenternas rätt att enklare kunna hitta och välja den mat som de vill ha. Det ska de kunna göra i butiken, men också på restaurangen, i matsalar och andra platser där de äter färdiglagad mat.
Sveriges Hotell och Restaurangföretagare (SHR) ifrågasatte starkt skälen till uppdraget och behovet av märkningsuppgiften. Man ville inte heller förstå varför nötköttet var aktuellt för märkning. ”Tänk om det kom krav på märkning även på annat kött!”. Enligt SHR frågar man efter ursprung bara på ”fina” krogar. Hur är det med kunskapen om BSE-krisen och gästernas önskemål och preferenser hos restaurangföretagarna egentligen?