Så sa näringsminister Maud Olofsson, när hon gästade Svensk Köttinformations presseminarium kring det svenska köttets mervärden från bonde till butik. Full av engagemang talade hon sig varm för svensk djurhälsa och det öppna betade landskapet. ”Höga kusten håller på att växa igen. Därför köper jag gärna lokalproducerat kött”.
”Det är bra att vi diskuterar kvalitet och miljö. I den offentliga upphandlingen måste vi kunna ta ett större ansvar. Lokala företag måste få en chans. Vi behöver lyfta måltiden i alla led – inte minst i skolan och i åldringsvården . Skolmaten måste få kosta och maten till våra åldringar har ett värde” sa Maud. Ljuv musik för mig som är engagerad och jobbar med den offentliga upphandlingen tillsammans med Mijlöstyrningsrådet. Frågan är bara hur man får kommunerna att gå från ord till handling. Det krävs nog både politisk vilja och ökad kunskap hos upphandlare och kostchefer. Och lite ansträngningar från grossisterna. Frågan är hur de lokala leverantörerna ska få utrymme i anbudsförfarandet. Kriterier finns om man vill välja djuromsorg eller ökad livsmedelsäkerhet i det sk EKU-verktyget (www.eku.nu).
Maud Olofsson tog också upp den högaktuella klimatfrågan och transporternas inverkan. Även om man är för frihandel, kan man reagera på att maten far jorden runt. Svensk mat är i många fall nära och kommer gynnas när kostnader för transporter ökar ansåg Maud.