Politikerna måste ta ansvar för att den mat som ges till våra barn, våra sjuka och våra gamla är säker och producerad på ett sätt som skonar miljön och respekterar djuren. Tidigare var ekologiska livsmedel alternativet för kommuner och landsting, som ville handla miljövänligt. Nu finns verktyget för upphandlare inom den offentliga sektorn att handla konventionella säkra livsmedel som bidrar till en hållbar utveckling. Det s. k EKU-verktyget från Miljöstyrningsrådet kommer att presenteras på 4 seminarier med start 12 mars i Stockholm (www.eku.nu). Upphandlingsverktyget borde också vara ett bra hjälpmedel i upphandlingen inom den privata restaurang- och storhushållsbranschen.
Ensidig kostnadsjakt är inte acceptabel när det gäller något så viktigt som upphandling av våra livsmedel i den offentliga sektorn. Samhället måste vara föregångare när det gäller att motverka klimatförändringar och trygga säkra livsmedel. Miljöstyrningsrådet har utarbetat ett hjälpmedel som gör att man kan ställa krav livsmedelssäkerhet, miljö och djuromsorg. Sedan länge har funnits möjlighet att göra upphandling av ekologiska livsmedel, men nu finns goda möjligheter att ställa krav på konventionella livsmedel för att därigenom ytterligare förstärka kommunens eller landstingens miljöansvar. Klimatfrågorna blir allt viktigare och jag förväntar mig att kommunerna medverkar till att minska miljöbelastningen från långa transporter och gynnar lokala leverantörer.
Man skulle kunna tro att det var självklart att livsmedlen är säkra, men senast i december förra året spreds 5 ton tysk köttfärs med salmonella till skolkök, storkök och restauranger. Kommuner och landsting måste ställa krav på att leverantörerna säkerställer frihet från salmonella och andra smittämnen. Genom att ställa krav på hur antibiotika används inom djurhållningen
Som konsument kan jag påverka utbudet av livsmedel i handeln genom att välja och välja bort. Som medborgare och kommuninvånare vill jag också ha rätt att påverka den mat barnen får i skolan. I skolan grundläggs goda matvanor och kunskap och engagemang kring mat. Vi vill att våra barn ska bli medvetna konsumenter, som bry sig om miljön och engagerar sig i djurens välfärd. Därför förväntar jag mig att politikerna och upphandlare också tar ansvar som konsumenter och inhandlare av stora mängder livsmedel till den offentliga sektorn. Våra sjuka och gamla måste givetvis också ha rätten till säker mat av god kvalitet. Billig mat kan både på kort och på lång sikt bli en dyr affär.