Oroande när muslimer förespråkar halal-slakt utan bedövning

Det är oroande, eftersom det bygger under misstron mot muslimer i Sverige. I Ring P1 i torsdags ringde en muslim och kritiserade oss, som tar avstånd från slakt utan bedövning. Slakt utan bedövning är oacceptabelt från djurskyddssynpunkt eftersom djuret inte förlorar medvetandet omedelbart när halsen skärs av. I Sverige förekommer halal-slakt med bedövning, eftersom svenska muslimer accepterar sådan slakt. Det är därför särskilt olyckligt att muslimer gör utfall mot oss som anser att bedövning är nödvändig från djurskyddssynpunkt.

”Lammet vill dö och bara somnar in när blodet rinner ut. Djuren är till för oss och djur har inga känslor” så sa den som ringde till P1 och var upprörd över dumma människor som inte fattade det. Han skulle minsann ut med kompisar och slakta lamm i helgen. En rysare för mig som sett både slakt utan bedövning i verkligheten i USA och sett flera filmer. Jag bemötte inte inlägget, vilket jag beklagar.

Jag säger som Åke Rutegård i tidningen Köttbranschen. Det är ovärdigt med slakt utan bedövning. Jag kommer tillsamman med Åke motarbeta varje försök att ändra den svenska lagstiftningen. Man önskar verkligen att de politiker, som i religionsfrihetens namn, ibland hävdar att vi ska ändrade den svenska djurskyddslagen, skulle få se slakt utan bedövning i verkligheten. Om inte, skulle de åtminstone få se de filmer som finns. Det skulle jag också önska för diskrimineringsombudsmannen DO, som för något år sedan, ifrågasatte rätten att ha ett kriterium i den offentliga upphandlingen kring krav på bedövning vid slakt.

Tidigare har ingen ifrågasatt den svenska lagstiftningen. Det var Annika Åhnberg, som jordbruksminister, som gav Jordbruksverket i uppdrag och att årligen se över frågan. Detta uppdrag övertogs senare av Djurskyddsmyndigheten.

17 kommentarer

  1. Diana
    Publicerad 19 september, 2007 at 18:00 | Permalink

    Hej! Jag är så jävla förbannad! Var på Willys i Tranemo och köpte kebab, svenskt trodde jag. Linders heter märket o har en glad kock på framsidan och har man brottom o barn med sig tittar man inte på baksidan så noga, tyckte det var en svensk flagga… kommer hem o ska laga mat till hungriga ungar o ser nu att det står nåt på den svenska ”flaggan”, HALAL!!!!!
    Skakis o rädd på nåt konstigt sätt blir man då man hört hur grymt halal slakt går till. Ringer tillLinders o får prata med en utlänsk man som skrattar åt mig o säger att enligt svensk lag är djuret bedövat o från IRLAND!! Ringer till Willys o säger till att detta måste vara skyltat o gärna inte alls finnas i butiken. Ska prata med den ansvarige i morgon. Jag är så jävla ledsen! Detta får inte förekomma i vårt land, inte alls någonsin!! Men det är inte vårt land längre, muslimerna tar över hela världen…snart är väl månggifte o stympning lagligt, hissa svenska flaggan o nationalsången är ju redan ”förbjuden” för oss svenskar….

  2. Peter
    Publicerad 6 november, 2007 at 19:05 | Permalink

    Hej Gunnela!
    Jag har varit otroligt förbannad den senaste tiden. Jag vet egentligen inte var jag hittade artikeln om att en folkpartist vid namn Fredrik Malm i stockholm, lämnat in en motion i början av okt. angående att han ansåg att halal kosherslakt bör vara tillåten i religonsfrihetens namn. De här minoriteterna som ville slakta på de här sätten var redan utsatta och diskriminerade, tyckte han. Han nämde att skäktning, hade förbjudits i början av galningen Hitlers karriär, och antydde att det var antisemitism, som låg bakom förbudet. Med andra ord, vill han ha det till att vi som är emot de här fruktansvärda slaktmetoderna är rasister, eller antisemitister. Jag säger bara fy fan. Jag har inget emot någon människa pga hudfärg, eller utseende religon mm mm. Jag anser att den mannen kan ställa till mer elände än vad vi kan ana.
    Han jämför halal, och kosherslakt, med vår svenska älgjakt, vår kräft, och hummerkokning!!??
    Läs hans motion Gunnela, och de lögner han framför där. Jag anser det vara helt sjukt att en människa i modern tid, i Sverige 2007, kan propagera för något så djävulskt, som de här slaktformerna innebär.
    Han skriver i motionen, att om slakten utförs av en van halalslaktare, så dör djuret omgående!!!!?????
    Han kan inte befinna sig i verkligheten. Jag har försökt lära mig så mycket jag kunnat om halal och kosherslakt, och jag har sett många filmer på internet, om de här slaktformerna, den senaste tiden.
    Jag måste nämna innan jag går vidare i texten, att jag är jägare och fiskare, och jag jobbade i två år på ett slakteri i skåne, i mitten av 1970 talet, så jag är inte överdrivet känslig.
    Det jag såg på de här filmerna, gjorde mig ursinnigt förbannad, och rasande! Hur kan man skära halsen av en obedövad ko, ta bort några körtlar och slänga i en spann, välta ut djuret på golvet, där det sedan stapplar runt och bölar, med blodet forsande från halsen. Omedelbart, måste för Fredrik Malm vara 30 sek-minuter.
    – Jag är otroligt förbannad och upprörd, och har de senaste dagarna skrivit insändare om detta barbari i flera skånska tidningar.
    Jag kommer att kämpa emot den här djävulska behandlingen av djuren,på alla de sätt jag kan.
    Fy fan, något har gått rent snett i Sverige, och man känner sig så liten och maktlös.
    Ha det bra Gunnela, och kämpa på och informera om den här bestialiska slaktformen!
    Med Vänlig Hälsning!
    Peter

  3. Barbro
    Publicerad 16 maj, 2009 at 12:20 | Permalink

    Hej Gunnela!
    OBS! Detta är inte en kommentar utan ett meddelande till dig personligen.
    Jag har med intresse läst din blogg om halalslakt, och den berör det som jag håller på med just nu, en bred journalistisk genomlysning av den svenska invandringspolitiken. Jag tar upp bl a religiöst betingade krav på särregler och hur de ska vägas mot samhällets allmänna moraluppfattning och den svenska djurskyddslagen.
    Jag vill gärna citera några rader ur din blogg, givetvis med källhänvisning, och undrar hur du ställer dig till detta. Du får gärna läsa texten i sin helhet om du skulle vilja det.
    Jag är en pensionerad journalist som bl a har arbetat på DN i mer än 20 år.

    Med vänlig hälsning

  4. ing-britt ask
    Publicerad 23 maj, 2009 at 16:54 | Permalink

    Har i ett par veckors tid protesterat mot detta barbari i ringp1:s forum, där det också påståtts att djuren ingenting känner. En av deltagarna Lasse Gustavsson uppgav en adress i google den 15/5, vilken jag uppsökte och fick se hur det gick till. http://video.google.com/videoplay?docid=-7960687976401601534. Att se detta lidande djur fick mig att gråta och när de sedan påstår att den som är motståndare till detta barbari är antisemit, då blir jag helförb……
    Läste också om folkpartisten som vill godkänna detta och Cecilia ?????, också folkpartist, som funderade på det samma. Är inte detta parti ett liberalt parti? Vad kan vi göra. Vilka partimedlemmar kan jag lita på i EU?
    valet? Lycka till Gunnela och en hälsning från en maktlös 80-åring.
    ing-britt

  5. Marita
    Publicerad 1 september, 2009 at 11:12 | Permalink

    Halalslaktat kött är DJURPLÅGERI av högsta rang!
    Vi måste värna om djuren och djurskyddslagar för att slippa denna FRUKTANSVÄRT GRYMMA slaktmedtod i Sverige och i övriga världen.
    Bojkotta muslimskt kött tills alla muslimer har fattat att djuren lider den mest kvalfyllda döden de kan utsättas för då de halaslakats.
    Religion är upphovet till all ondska i världen och muslimer tar ledningen i denna uppkomst av religions utövning!

  6. karin
    Publicerad 26 januari, 2010 at 15:59 | Permalink

    Ett ruskigt djurplågeri.

    http://www.youtube.com/watch?v=GLoGpIOlpF4&feature=related

  7. Nicole Lundqvist
    Publicerad 19 mars, 2010 at 8:20 | Permalink

    Hej! Jag undrar mycket om du vet vilket parti som vill förbjuda halalslk. Jag vill rösta på det parti som förbjuder det. Tacksam för svar MVH Nicole

  8. Madde
    Publicerad 20 april, 2010 at 12:30 | Permalink

    jag har sett några filmer om ritualslakt, och jag tar bestämt avstånd från allt sådant! Vi måste hålla på vår svenska djurskyddslag och aldrig låta några religiösa eller politiska argument ändra på den.

  9. Fille
    Publicerad 15 maj, 2010 at 18:59 | Permalink

    Tycker att det är intressant att så många är helt till sig av ilska mot halalslakten. Jag tycker inte heller att den är vettig. Men jag antar att de flesta som skrivit in inte är veganer eller ens vegetarianer. Om så är fallet borde ni kanske kolla upp hur svensk köttindustri fungerar.
    Djuren är inträngda i små utrymmen och när de ska slaktas krävs enligt lag en bedövning. Denna bedövning kan till exempel innebära att ett gäng grisar körs ned i en hiss i ett koldioxidfyllt rum och kvävs till döds i panik. Bara själva kvävningen kan ta upp till 20 sekunder. Så om ni bryr er om djuren, som det verkar förefalla. SNÄLLA, se förbi bregott-reklamens gröna ängar och inse att vi har mycket kvar innan vi kan kalla oss ett djurvänligt land. Ta er stora ilska och rikta den mot hela köttindustrin så kanske vi kan uppnå något vettigt tillsammans.
    (bra info finns på djurensrätt.se)

  10. Thomas
    Publicerad 21 juni, 2010 at 13:05 | Permalink

    http://fubarclips.com/video/5ba13c80d519c92/HalalSlakt-VARNING

  11. Bo Påhlsson
    Publicerad 24 juni, 2010 at 12:22 | Permalink

    Jag läste att miljöpartiets Jonas Sernehot lagt in en motion om att införa halalslaktat i skolmaten.
    Han avslutar så här:
    Därför yrkar jag:
    * att Järfälla kommun börjar erbjuda halalkött som alternativ i de kommunala skolorna.

    För Miljöpartiet

    Jonas Serneholt

    Dessutom tycker han i samma motion att vi som inte gillar halalslakt är trångsynta. Här följer ett citat:”
    Dessutom är halalmarknaden i stort en växande bransch i Sverige, som tyvärr än i denna dag hålls tillbaka av trångsynthet och fördomar.”

  12. karin grubb
    Publicerad 2 augusti, 2010 at 17:46 | Permalink

    Mig skrämmer det att en religions (som aldrig förr funnits i Sverige) krav praktiskt taget alltid får gehör. Är det rädsla för vad som annars kan hända? Skulle handla på COOP extra i Sundsvall och fick till min förskräckelse se att allt lammkött var halalslaktat! Jag har skrivit en protest till dem.
    Till Fille vill jag säga att visst, det är mycket kvar att göra för djuren som får lida, men det hindrar väl inte att man försöker stoppa nytt lidande?

  13. Anders
    Publicerad 11 augusti, 2010 at 18:08 | Permalink

    Halalslakt kan omöjligtvis accepteras i ett civiliserat samhälle.Vakna nu

  14. Elin
    Publicerad 12 september, 2010 at 17:45 | Permalink

    Men.. Gunnel skriver ju att Halalslaktat kött som säljs i Sverige är djur som har bedövats, för att muslimer i Sverige ’tillåter’ det. Stämmer inte detta? Jag blir sjukt orolig nu då jag hittade en logga på Eldorados kyckling jag köpt där det står ”Halalslaktat”… Brukar inte köpa detta..

  15. jansilwal
    Publicerad 17 maj, 2011 at 9:10 | Permalink

    Nicole, Sverigedemokraterna är det enda partiet som motsätter sig all typ av ritualslakt. Jag är med i sdu stockholm, många där är för djurens rättigheter och har även det som hjärtefråga (även min hjärtefråga).

    Europa Konventionen Artikel 9:2. ”Friheten att utöva sin religion eller tro får endast underkastas sådana
    begränsningar som är föreskrivna i lag och som i ett demokratiskt
    samhälle är nödvändiga med hänsyn till den allmänna säkerheten, till
    skydd för allmän ordning, hälsa eller moral eller till skydd för andra
    personers fri- och rättigheter.”

    Djurskyddslagen är en sådan lag som ska kunna begränsa, vilket den till viss del (som tur är) har gjort. Anser dock att vi inte ska ha någon form av ritualslakt, eftersom djuren utsätts för en stressig miljö och behandlas respektlöst.

    Många påstår att djurskyddslagarna i Sverige kom i och med nazismen (1937). Det stämmer inte. Innan dess under 1800-talet blev folket medveta om att djuren kan känna smärta och ville redan då införskaffa sådana lagar. Sen när nazismen började så hoppade de såklart på förslaget, det enda bra nazismen fört med sig. Men nazisterna gjorde det för att begränsa judarnas rättigheter.

    Mvh: jansilwal

  16. discount melanotan II
    Publicerad 12 juli, 2013 at 20:15 | Permalink

    I actually do take into consideration the many suggestions you might have introduced on your own article. They’re just genuine and definately will undoubtedly do the job. Still, this threads are very brief for freshies. May well you desire increase these individuals a little bit from next time? Appreciation for a post.

  17. Jonas S
    Publicerad 18 april, 2017 at 15:37 | Permalink

    Hej alla! Eftersom jag har blivit apostroferad, och även den motion som jag skrev för nu väldigt länge sedan, vill jag faktiskt göra något så enkelt men kanske också svårt som att be alla som med rätta har blivit upprörda om ursäkt för mitt då mycket dumma ställningstagande. Jag kan utan omsvep medge att det jag sa och tyckte då var helt fel. Det var oppurtunistiskt och illa genomtänkt. Jag drogs nog med i hela den våg inom mitt parti som då ville vara alla muslimska organisationer och liknande till lags för att verka ”inkluderande”. Efter en lång process har jag på egen kraft kommit fram till en motsatt hållning, helt enkelt eftersom det inte finns någon grund för halalsmöreri i de gröna urvärderingarna. Därför argumenterar jag nuförtiden emot halal vilket in

One Trackback

  1. By Varning Halalslakt « Allahu Akbar on 1 mars, 2010 at 11:06

    […] Läs vidare Gunnels blogg […]

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.