EFSA (EU:s livsmedelsäkerhetsmyndighet) har 2005 – 2006 genomfört en studie av salmonellaläget i EU:s kycklingbesättningar inklusive Norge. Precis som när det gällde värphönsbesättningar var svenska kycklinggårdar fria från salmonella. Norge och Finland hade låg förekomst, men endast i Sverige var samtliga provade kycklingflockarna helt fria från salmonella. Det gäller nu att behålla denna goda situation. En översyn av det svenska kontrollprogrammet får inte innebära att resurserna minskas för att andra zoonoser, typ campylobacter fokuseras.
Salmonella är en viktig orsak till livsmedelsburna sjukdomar. EU vill sätta mål för förekomsten av salmonella hos livsmedelsproducerande djur för att minska risken för salmonellainfektion hos människa. EFSA:s s k baslinjestudie har som syfte att lägga en bas för arbetet. Arbetet påbörjades med värphöns 2004 – 2005 Resultatet visade att genomsnittet i EU när det gäller salmonellasmitta hos värphöns låg på nästan 31 procent. Det varierade mellan länderna från 0 procent till nästan 80 procent.
Kycklingstudien utfördes mellan oktober 2005 och september 2006. Totalt testades 7440 kycklingomgångar från 6325 besättningar. EU-länderna producerar 714 miljoner kycklingar från flockar med mer än 5000 djur. Sverige föder upp 7.5 miljoner kycklingar, Finland ca 5 och Danmark ca 11,8 miljoner. Förekomsten av salmonella varierade mellan 0 (Sverige) till 68,2 %. Störst problem har Ungern, Polen och Spanien. De vanligaste salmonellaserotyperna var Enteriditis (vanligt också i ägg), Infantis, Mbandaka och Typhimurium. Dessa salmonellatyper är också vanliga hos människa, vilket visar hur viktigt det är att minska förekomsten i livsmedel.
Det är oerhört glädjande att vi än en gång får bekräftat att svensk salmonellakontroll och bekämpning är framgångsrik. Det gäller nu att behålla denna goda situation. En översyn av det svenska kontrollprogrammet får inte innebära att resurserna minskas för att andra zoonoser typ campylobacter fokuseras. Svenska tilläggsgarantier måste behållas så att vi kan kontrollera importen. Att foder är en nyckelfråga i Sverige visas av att man åter hittat salmonella i foder, med ursprung i importerad raps. Smittat foder är hittat i mjölkbesättningar i Norrland.
Prevalens salmonella i provtagna kycklingbesättningar i vissa länder, procent
Sverige 0
Finland 0,3
Norge 0,3
Danmark 3,1
Frankrike 8,9
Holland 10,2
UK 10,7
Tyskland 17,2
Grekland 27,3
Irland 27,9
Italien 30,4
Spanien 42,3
Portugal 42,8
Polen 57,7
Ungern 65,7