Öka den svenska köttproduktionen – för den globala miljöns skull

Detta är rubriken i Agrifack-tidningen kring Naturvårdsverkets rapport kring köttimportens miljöpåverkan. Rapporten är en glädjeläsning och viktig om vi vill nyansera debatten kring ”köttindustrin” som den stora klimatfördärvaren. De som köper svensk naturbeteskött ska kunna göra det med gott samvete och känna att man gör en miljöinsats.

”För miljöns skull borde allt större andel kött produceras i Sverige, men inte var som helst” säger författaren professor Karl-Ivar Kumm. Svenskt naturbeteskött är bättre än svenskt gödtjurskött för att främja den svenska biologiska mångfalden. Griskött från Mälardalen är att föredra framför slaktgrisar från de lättare jordarna i delar av Skåne. Det irländska nötköttet är ingen höjdare från miljösynpunkt. Det brasilianska köttet belastas om betet har medfört skövling av regnskog eller cerradon (den brasilianska savannen). Därtill kommer transporterna, även om båttransporter är förhållandevis lite miljöbelastande.

Jens Holm, f d informationschef för Djurens Rätt och numera EU-parlamentariker för vänstern, har fått genomslag för de arton procent som anses var ”köttindustrins” bidrag till växthusgaserna. Många siffror finns i debatten. Jag hittade uppgiften att av de svenska utsläppen av växthusgaser står jordbruket för 12 – 14 procent. Skulle vi bara titta på utsläpp av växthusgaser skulle vi prioritera kyckling framför nötkött. Men SMART- maten från Centrum för Folkhälsa, förordar mindre kött men då från betande djur som lamm och nötkreatur – om nu lammen alltid betar?

Själv funderar jag på alla led efter jordbruket och inte minst konsumentbeteendet. Jag har lärt mig att spill i sista ledet är en riktig miljöbov. Därför tvingar jag till mig uppdraget att pressa ut de sista skedarna av yoghurten, fryser bröd som riskerar att mögla, förstör tänderna på mjukosttuberna och låter hunden göra fördisken. Men ve och fasa jag vill ha rostat bröd till frukosten, som lär vara ett bidrag till klimathotet.

En kommentar

  1. HUBBE
    Publicerad 2 juli, 2007 at 17:14 | Permalink

    Skamligt Gunnela. Jag förstår om du är rädd för ditt jobb. Då du jobbar på Svensk sigill. Men att som du gör springa med falskheter är snubblande illa. Sanningen skinner igenom. Du bemötte aldrig Holms argument. Vilket är ett kännt retoriskt knepp. Sanningen är den att vegetablier är långt mycket bättre ur miljö synpunkt. Desto tidigarei näringskedjan man kommer, desto mer miljövänligt. Helst ska de självklart vara ekologiskt och närproducerat.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.