”Det finns gott om lyckosamma märkningar på andra områden. Den nordiska miljömärkningen Svanen, Rättvisemärkt, KRAV, Bra miljöval och Svenskt Sigill är bara några exempel.” säger Andreas Carlgren och Eskil Erlandsson på SvDs Brännpunkt. De kommer att bjuda in branschen till samråd kring frivillig klimatmärkning efter sommaren.
Det är klart att det finns starka drivkrafter för att införa någon form av märkning som informerar konsumenterna om livsmedlets påverkan på klimatet. Flera aktörer är redan på gång. Bland andra KRAV jobbar med frågan tillsammans med Svenskt Sigill. Utan att vara särskilt insatt, kan jag förstå om det blir knepigt.
Det känns bra att Svenskt Sigill får det erkännande, som märket förtjänar. Och nu drar Svenskt Sigill lämpligt nog igång stortavlekampanjen med budskapet ”Handla mat närmare dig”. Ut med konsumenten i spenaten – ät dig till en svensk sommarhage. Trots ”Hubbes” kritik kring ”köttindustrins” d v s kornas utsläpp av metan, kommer jag och många andra att vilja gynna svenska mjölkkor och svensk biologisk mångfald i stället för att bli vegetarianer.
Jag konstaterar intressant nog, att de, som på senare tid kommenterat mina bloggartiklar finns å ena sidan Roger Nilsson som till varje pris försvarar användningen av Belgisk Blå och å andra sidan Hubbe, som liksom Jens Holm, vill avveckla hela köttindustrin. Vill meddela Hubbe att jag var med på Jens Holms presslunch för ett tag sedan och presenterade min syn på saken.