Nu har jag dykt på de första EU-ekologiska tomaterna. Och Scan funderar på att ta fram EU-ekologiska grisar i stället för KRAV-grisar för att lättare tillgodose marknadens krav på ekologiskt griskött. Just nu remissbehandlar KRAV sina mervärden. Vad ska finnas kvar och vad ska ändras? Finns det risk för en urvattning av KRAV-regelverket.
Proppen har gått ur och marknaden ropar efter ekologiska livsmedel. EU har fattat beslut om det ekologiska regelverket med krav på obligatorisk märkning med EU-logga – och ursprung (då går det plötsligt). Jag ska inte hävda att jag kan alla skillnader mellan EU-ekologiskt och KRAV, men det finns en hjärtefråga som jag tidigare slagits för och det är den ekologiska grishållningen. KRAV kräver att alla djur inklusive grisar ska vistas på betesmark. Men trots detta kan danska ekologiska grisar KRAV-märkas. Då kan man verkligen känna sig lurad. Dansk ekologisk grishållning lever inte ens upp till svensk djurskyddslag. Danska suggor har ring i nosen för att inte böka i jorden och slaktsvinen vistas på betongplattor i stället för att få göra det mest naturliga d v s beta och rota i jorden som svenska KRAV-grisar.
När det gäller djuromsorg är det med andra ord jätteviktigt med ursprungsmärkning, eftersom EU:s ekologiska djurhållningsregler står i strid med svensk djurskyddslagstiftning. Frågan är bara vad KRAV kommer att hamna i den här utvecklingen. Och hur i alla världen ska konsumenterna kunna veta vad som utmärker KRAV, svenskt EU- ekologiskt och importerat EU-ekologiskt.