I Ekot i morse varnade en smittskyddsläkare för att kontakt med djur, hundar och grisar, skulle innebära risk för att resistenta bakterier kan överföras från djur till människa. Snarare är väl risken tvärtom, d v s större för att hundarna och grisarna smittas av människor. Fynden av MRSA hos svenska hundar anses sannolikt komma från människa. Det kanske är viktigare att fundera över den kraftigt ökade förekomsten av resistenta bakterier hos lantbruksdjur i många länder utanför Sverige. Hur påverkas livsmedelsäkerheten hos de livsmedel, som kommer in i landet.Jag har tidigare skrivit om den kartläggningen som gjorts av svenska grisar, där inga fynd har gjorts av MRSA. Däremot har MRSA hittats hos svenska hundar. Antibiotikaanvändningen till sällskapsdjur är för övrigt ett orosmoment, där ökande förskrivning ökar risken för resistensproblem. Preparat används som är onödigt potenta. Situationen när det gäller svenska lantbrukets djur är fortfarande tämligen gott, men det finns skäl att alltid ha hög medvetenhet hos svenska veterinärer om vikten av förebyggande åtgärder och restriktiv förskrivning.
I Sverige har vi sedan årtionden inriktningen att förebygga djursjukdomar med bra miljö och skötsel och därmed behovet av läkemedelsbehandling och minskad risk för resistens. I andra länder, exempelvis USA, tillgriper man i stället förbud mot vissa antibiotika, med hög benägenhet för resistens. Det är att åtgärda symtomen på en produktion med högt smittryck och stor risk för djursjukdomar. Liknande resonemang förs inom OIE den internationella djurhälsoorganisationen. Vilket är oroande.
Det finns inga fakta över förbrukningen av antibiotika i EU efter förbudet mot antibiotika som fodertillsats 1 januari 2006 (Sverige införde förbud 1986). Däremot finns oroande signaler om ökade problem med bakterieresistens hos exempelvis kycklingar i vissa länder. Handeln med levande djur är fortfarande stor inom EU. Denna kan sprida antibiotikaresistens. För att inte nämna risken av att antibiotikaresistenta bakterier kan spridas via livsmedel. Vi har viss koll på salmonella (om än bristfällig) på kött och kyckling som kommer in i landet, men antibiotikaresistenta bakterier letar vi knappast efter om det inte råkar vara salmonella.