På Jordbruksverket djurskyddskonferens den 3 oktober efterlyste Peder Larsson, ICA Sverige, kvalitetssäkrat kött typ Svenskt Sigill. ICA vill gärna ha svenskt kött inte minst från djurskyddssynpunkt. Räcker inte svenskt tar man det näst bästa d v s danskt griskött. Och då brukar Dyrenes Beskyttelse (danska djurskyddsorganisationen) säga att det är få djur som har det så dåligt som danska grisar! Peder Larsson tror inte på klimatmärkning. ICA:s erfarenhet är att det är för svårt och komplicerat.
ICA:s djuromsorgsregler ligger på hemsidan svarar Peder Larsson. Men tyvärr, där finns väldigt lite substans kring vilka krav som ICA ställer på djurhållningen i Sverige och i andra länder. Han plockade fram några av de tidigare ställningstagandena kring nej till Belgisk Blå och krav på uppfödningsförhållandena av kalv. Det skulle vara intressant att få kolla att dessa krav fortfarande gäller, inte minst när det gäller kalvkött.
När det gäller frukt och grönt ställer ICA krav på att odlarna är anslutna till certifieringssystem IP. Det är rimligt och positivt att ICA vill ha samma säkerhet när det gäller leveranser av kött och kyckling – inte minst därför att livsmedelsäkerheten är oerhört viktig och värderingar kring djurvälfärd har stor betydelse för konsumenternas förtroende. Problemet är att den svenska köttbranschen för närvarande har fullt upp med att överleva.
ICA lät SIK göra livscykelanalyser, LCA, på ett hundratal EMV-produkter (egna märkesvaror). Slutsatserna av denna studie, är enligt ICA, att det är för komplicerat att klimatmärka. Svenskt Sigill och KRAV som samma dag träffade Andreas Carlgren och Eskil Erlandsson kring klimatmärkning tror ändå det är möjligt att inom en rimlig tid införa någon typ av märkning av frukt och grönt.