Tycker Svenskt Näringsliv någonting om svenskt jordbruk?

Stefan Fölsters presentation på seminariet ordnat av Hälsinge Lantkök den 17 oktober gav ett intryck av bristande insikt och engagemang. ”Subventionerna till jordbruket kommer att försvinna, kanske med undantag för att hålla öppet landskap”. Han svarade definitivt inte på frågan om svensk köttproduktion har någon framtid. Att minska regelverket är ett övergripande mål för SN. Fölster föreslog höjda bränsleskatter som ett bättre sätt att minska användningen av fossila bränslen än regelverk.

Britt-Marie Stegs som årets affärskvinna, hade bjudit in till seminarium kring framtiden för svensk nötköttproduktion. Noterade att ICAs Glenn Mörk inte med ett ord nämner djuromsorg, som hans chef Peder Larsson, ICA Sverige, på djurskyddskonferensen den 3 oktober gav så hög prioritet. Däremot återkom han till uppmaningen bönderna att prata mer om svenska värden än tala illa om importen.

På min fråga till Stefan Fölster om det är rimligt att ställa etiska och miljömässiga krav på importen av livsmedel, precis som på textilier, blev svaret att det inte fanns några skillnader på hur man slaktar får på Nya Zeeland mot i Sverige! Då undrar jag verkligen om han vet hur det går till? Han erkände dock att han kände större tveksamhet till dansk gris än tillsvensk gris.

Annika Qarlsson, Center-riksdagskvinna ville personligen ha ursprungsmärkning på fler livsmedel än idag, trots att hennes partikollega Eskil Erlandsson inte vill det.

Det blev en ganska förvirrad diskussion där auditoriet var minst lika kunnig och engagerad som panelen. Det var också moderatorn slutsats.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.