Slakt utan bedövning orsakar oacceptabelt djurlidande

Religionsfrihet, ja, men inte på bekostnad av djurens rätt till god djuromsorg i samband med avlivning. Det finns en skrämmande okunnighet bland vissa folkpartistiska riksdagsmän. Den som har någon kunskap om djurs upplevelser och fysiologi vet att avlivning med knivsnitt inte är smärtfritt och inte innebär att djuret dör omedelbart. Det är skälet till att Sverige med flera länder förbjuder slakt utan föregående bedövning.

Folkpartistiska motioner har genom åren motionerat för att ändra den svenska djurskyddslagen och ta bort kravet på att djuret ska vara bedövat innan slakt. Med tendensiösa antydningar till nazistiska beslut på 30-talet försöker man få Sverige framstå som antisemitiskt. ”Sverige ligger efter andra länder”. De som motionerat är bl. a Lars Leijonborg och Fredrik Malm. Jag undrar vad Birgitta Ohlsson, som starkt driver djurskyddsfrågorna, tycker om sina partikollegor.

Diskrimineringsombudsmannen har också krävt att Sverige accepterar halal – och koscherslakt. Man har krävt av dåvarande Djurskyddsmyndighet att utvärdera s k post cut stunning (bedövning alldeles efter snittet) en metod som kraftigt ifrågasätts. I en artikel i tidningen Sydsvenskan i augusti driver Niklas Orrenius kravet om att muslimerna i Sverige ska ha tillgång till ”äkta” halal-kött d v s slakt enligt halal-reglerna, vilket innebär avlivning genom knivsnittet.

Jag har sett koscherslakt i USA och sett ett flertal filmer som visar hur slakt utan bedövning går till. Det finns två oacceptabla moment. Det ena är att djuret måste fixeras hårt för att slaktaren ska kunna lägga snittet, vilket är klart stressande för djuret. I USA hissades tjurarna levande upp i en benet. Det andra är, att djuret framför allt nötkreatur, lever fler minuter efter att snittet är lagt. Det är därför EU-kommissionen klart förordar bedövning innan slakt. För de som förordar koscher – och halalslakt i Sverige rekommenderar jag en film, som tidigare fanns på Jordbruksverket. Den visades för ca 10 år sedan för riksdagsmän. Det verkar vara dags igen.

13 kommentarer

  1. Niklas Orrenius
    Publicerad 4 november, 2007 at 23:30 | Permalink

    Hej!

    Vill bara rätta en sak: jag driver inget krav, inte i någon riktning. Jag har bara i ett reportage beskrivit problematiken, ur olika perspektiv.

    Vänliga hälsningar
    Niklas Orrenius
    Sydsvenskan

  2. Jacob
    Publicerad 7 november, 2007 at 5:01 | Permalink

    Hej! Har stor forstaelse for att du vill varna god djuromsorg. Dock finns det ju ingen forskning som visar att koscherslakt skulle vara mer smartsam an vanlig svensk slakt. All slakt ser acklig ut for utomstaende, oavsett om den ar koscher eller inte.
    Lagstiftningen kom till i Sverige under den tid da Nazi-Tyskland hade som storst inflytande pa Sverige. Inget annat EU-land har kvar denna lag. I Tyskland tog man bort den da den ansags vara diskriminerande. Endast Sverige har den kvar inom EU.
    Koscherreglerna tar stor hansyn till djur och reglerna hyser stor respekt for djuren. Det ar darfor reglerna kring slakten ar sa rigorosa. Inom koscher ar det inte heller tillatet att ata djur som dodats i jakt da detta anses for grymt gentemot djuren. Nagot som svensk lagstiftning inte tar hansyn till. Rabbinatet i Israel deklarerade nyligen att det inte langre ar koscher med gaslever pa grund av det grymma satt pa vilket den framstalls.
    Att automatiskt anta att man star for nagot battre nar man stalls infor nagot annorlunda tyder pa inskrankthet, hybris och en brist pa respekt for andra kulturer och religioner.

  3. Gunnela Ståhle
    Publicerad 7 november, 2007 at 9:25 | Permalink

    Precis som det står i artikeln finns vetenskapliga bevis för att slakt utan bedövning innebär lidande för djuren. Framför allt nötkreatur är vid medvetande upp till 45 sek efter det att snittet lagts. Detta beror på att den inre halspulsådern inte skärs av. Det är därför EU:s slaktdirektiv väldigt tydligt förordar att djur ska bedövas före avblodning. Vill du ha mer fakta förslår jag en kontakt med Jordbruksverket

  4. Gunnela Ståhle
    Publicerad 7 november, 2007 at 15:08 | Permalink

    Jag har fått ytterligare fakta kring avbloding utan bedövning. Under optimala förhållanden är djuret vid medvetande ca 60 sekunder efter halsnittet. Det händer att denna tid kan uppgå till 4 minuter. Jag har arbetat inom slakternäringen i elva år, så jag är ganska van vid att studera slakt och se skillnaderna mellan slakt med och utan bedövning. Lotta Berg på Jordbruksverket har fakta. Läs också kommentar från Peter på tidigare artikel kring relgiös slakt.

  5. Peter
    Publicerad 7 november, 2007 at 15:14 | Permalink

    Peter.
    Bra att det verkar ha blivit någon form av debatt, angående de här vidriga slaktformerna halal och kosherslakt.Jag hoppas att den här debatten sprider sig, så att många får reda på, och protesterar, mot vad som pågår.
    Tyvärr verkar det vara så att vissa människor inte kan, eller vill förstå, att de flesta människor här i Sverige inte lägger in några religösa aspekter, i sin avsky över de här bestialiska slaktsätten.
    Vetenskapen står enad, när det gäller att det är bevisat att iallafall större djur som nötboskap, lever, är vid medvetande, och kan känna smärta,och ångest, efter att deras halspulsådror och luftstrupar blivit avskurna, och att de lever ganska länge.30 sek- flera minuter.
    -Det är ytterst tråkigt, och jag tror mest för dem själva, de som vill påskina att våra djurskyddslagar skulle ha någonting att göra med Hitler, och hans avskyvärda gärningar.
    Att som Jakob tala om inskränkthet, när man ställs inför något annorlunda i det här fallet, berättar mer om hans egen mentala status, än andras, när han inte kan ta in medicinsk och vetenskaplig fakta.

  6. Publicerad 19 november, 2007 at 20:29 | Permalink

    För en gångs skull Gunnela så är vi överens.SLAKT UTAN BEDÖVNING KAN MUSLIMERNA PYSSLA MED HEMMA I ÖKNEN.Ett j-vla ofog.har jobbat i sticken i 6 årpå ett svenskt slakteri och när inte bedöningen har tagit av nån orsak så lider djuren helvetets alla kval innan man hinner dit för att utföra korrekt bedövning.Inget sånt skit här tack!!!

  7. Gunnar
    Publicerad 26 november, 2007 at 2:13 | Permalink

    Vilka trevliga uppbackare du har skaffat dig Gunnela; Belgian Blue-kramare och islamofober…

  8. Maud
    Publicerad 11 mars, 2008 at 1:17 | Permalink

    Hej!
    Tack för en utmärkt skriven sida om halal-slakt! Jag blir otroligt
    upprörd över krav från muslimer om att tillåta halal-slakt i Sverige. Jag är övertygad om att en majoritet av svenska folket är emot halal-slakt. Det gäller att upplysa människor om muslimernas krav. Protestlistor mm.

  9. iman
    Publicerad 12 mars, 2008 at 21:54 | Permalink

    jag är muslimer som jag vet flesta muslimer i sverige äter kött som är bedövats precis före slaktögonblicket,och tycker inte att det något problem, däremot inte samma för judar som vill har kosherslakt det är inte accepteras.

  10. Mia
    Publicerad 11 maj, 2008 at 23:50 | Permalink

    Såg just en film om djurtransporter inom eu och de djuren skulle inte ritualslaktas men deras lidande var inte mindre för det.

    En gris missade man både att bedöva eller sticka så den sänktes skrikande ner i kokhett vatten.
    Kommer bli svårt att äta något kött efter den synen…fy fan!!!

  11. The Banana
    Publicerad 8 juni, 2008 at 16:48 | Permalink

    Det är beklämmande att Gunnela tillåter en kränkande och ensidig kommentar från Roger Nilsson, som för övrigt verkar vara en person inte har något emot det lidande hans djur får gå genom under sitt liv pga sin onormalt stora kropp.

  12. Publicerad 12 juni, 2008 at 4:43 | Permalink

    Hej Banana
    Jag håller givetvis med dig, men när jag tog bort inläggen från Roger Nilsson blev jag bombarderad av mail från Roger Nilsson, som talade om censur. Jag valde då att låta Roger Nilsson få öppet deklarera vad han står för så att var och en får avgöra. Hans kommentarer är ju ganska avslöjande.
    Gunnela

  13. Terese
    Publicerad 24 januari, 2010 at 21:20 | Permalink

    Det finns väl en anledning till att man inte börjar skära i en människa som inte är bedövad vid operation, eller tror folk att djuren saknar egenskapen att känna smärta?!! vi har ingen rätt att plåga dem för våran egen nyttas skull.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.