Skillnaden mellan konventionellt och ekologiskt driver efterfrågan på ekologiskt

I Svenska dagbladet får jag min hypotes bekräftad att högre intensitet i det konventionella jordbruket, inte så förvånande, ger en högre efterfrågan på ekologiska livsmedel. Danmark har sedan länge utpekats som att ligga i fronten i försäljningen av ekologiska produkter. För mig är detta inte så konstigt eftersom det konventionella jordbruket, inte minst djurhållningen i Danmark är betydligt intensivare än i Sverige. Jämförelser mellan kvaliteten på ekologiska och konventionella livsmedel kräver därför också en definition av vad som avses med konventionella produkter.

När Svenskt Sigill drev sin stortavlekampanj i somras ”Välj närmare mat” så förklarade vi att närmare inte bara betydde geografiskt nära, utan också värderingsmässigt nära svenska konsumenter. En mängd konsumentstudier visar på högt förtroende för Sveriges bönder och svensk livsmedelsproduktion. Man värdesätter livsmedelssäkerhet, god djuromsorg och miljöhänsyn. Att Svenskt Sigill också säger nej till GMO stämmer med uppfattningen hos en majoritet av svenska konsumenter.

Dessa argument kritiserades i tidningen Restauratören, som påpekade att det var närmare från Skåne till Danmark än till Norrland och att man i Danmark minsann låg i topp när det gällde produktion och konsumtion av ekologiska livsmedel d v s att Danmark värderingsmässigt skulle vara i täten framför Sverige och Svenskt Sigill. Det som kritikern inte förstått är att de mervärden som Svenskt Sigill säkrar faktiskt ligger nära svenska konsumenter. Jag som träffar det danska djurskyddet Dyrenenes Beskyttelse, tror inte att man håller med kritikern i Restauratören när det gäller värderingar kring exempelvis konventionell dansk djurhållning. Danska mjölkproducenter vill inte släppa sina kor på bete, man har sina suggor i burar och har stora problem med bogsår i dansk sugghållning.

I media presenteras en brittisk jämförelse mellan konventionella och ekologiska grönsaker, där de ekologiska har mer antioxidanter och mineraler. Det skulle vara intressant och utöka jämförelsen med grönsaker och bär som odlats enligt IP-standard d v s med restriktiv och kontrollerad användning av bekämpningsmedel. Jag vet inte hur den konventionella odlingen ser ut i Storbritannien.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.