Gammal köttfärs blir som ny i ICAs butiker

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jan Josefsson avslöjande av ICAs kötthantering i SVTs Uppdrag granskning är sannerligen häpnadsväckande. Det handlar om butiksmalen köttfärs – en livsmedelshygieniskt känslig produkt. Man avslöjar att fyra av ICAs störtsta butiker rutinmässigt packar om och märker om gammal köttfärs och andra köttprodukter. Köttfärs som ramlar i golvet läggs i tråg, förpackas och märks. Och då brukar Livsmedelsverket ange att 500 000 svenskar varje år drabbas av livsmedelsburen magsjuka.

Avslöjande om fusk med gammalt kött och ommärkning dyker upp med jämna mellanrum. Importerat kött märks om till svenskt m m. Då har det oftast handlat om mindre seriösa kötthandlare eller importörer. Men nu handlar det om ICA som har 50 % av dagligvaruhandeln med livsmedel. ICA som vill kännetecknas av kvalitet, etik, miljöhänsyn och trygga livsmedel. Utan att vara expert på livsmedelshygien, så förvånar det mig att ICA Maxi, som är ICAs flaggskepp, maler sin egen köttfärs istället för att köpa från styckninganläggningren Hilton i Västerås. Köttfärsen från Västerås packas i speciell atmosfär för att få ökad hållbarhet. Handlar det om att ”nymalen färsk” köttfärs är ett försäljningsargument eller är det girighet?

Janne Josefsson lägger skickligt ut löften från ICA och handlarnas inkomster och lyxliv i kontrast till det avslöjade fusket. Det är klart att det finns pengar att tjäna på att inte kassera köttfärs där ”bäst före” datum gått ut. En handlare säger att man tillämpar okulär besiktning, när man packar om och märker om kött med nytt datum – häpnadsväckande! Vad tror han livsmedelslagstiftningen är till för? Den syftar till att skydda konsumenten. En inventering av Livsmedelsverket för ett par år sedan visade ett stort mörkertal när det gäller livsmedelsburna infektioner. Man skattade att 500 000 drabbas varje år. Nu är den uppgiften några år gammal och man kanske hade hoppats att siffran skulle sjunka. ICA har fått mig att tvivla. Jag tycker synd om Peder Larsson VD för ICA Sverige.

Läs mer, relaterade artiklar:

9 kommentarer

 1. Carpe Diem
  Publicerad 7 december, 2007 at 11:11 | Permalink

  Det roliga med detta är att folk verkar tro att detta är något nytt förekommande, har själv en bekant till mig som är föredetta Ica-handlare och han gjorde precis så här för 25 år sedan

 2. Lasse Örnberg
  Publicerad 7 december, 2007 at 11:36 | Permalink

  Att packa om köttvaror med nytt datum har förekommit på både ICA och KF butiker så länge jag kan minnas och det är givetvis inte okej. Men något som aldrig talas om är att bäst före datum inte är sista förbrukningsdag. Man kan mycket väl sälja produkten till rabatterat pris efter bäst före datumets
  utgång.

 3. Maria Holmström
  Publicerad 12 december, 2007 at 18:16 | Permalink

  Jag har själv jobbat på Ica Maxi och vet att de packat om sitt kött i många år. Det som man ska ha i åtanke är dock att det förekommer även i de andra stora kedjorna. Jag kan se skillnad på färs som är ompackad och har råkat ut för detta även i de andra rikigt stora livsmedelsbutikerna. Det är konstigt att bara Ica hängs ut när det förekommer även i andra kedjor.

 4. Albin
  Publicerad 14 december, 2007 at 8:58 | Permalink

  Jag är ju ganska stor , så jag tar ju vad jag får. Å då såg jag att ica har gammalt kött! o fy fan vad sugen jag blir på det nu!

  Nej måste sticka köpa litt köttbulle’

 5. Albin
  Publicerad 14 december, 2007 at 8:59 | Permalink

  Leave ICA ALONE!! *Buhuhu*

 6. Örjan Näsblom
  Publicerad 14 december, 2007 at 9:00 | Permalink

  Ibland äter jag dina köttbullar det är dem från scan va??Är det du som bakar köttbullarna elr?Isåfall tack så mkt.
  Gillar du Astrid Lindgren inte jag hon är för gammal och död.Peace out

 7. Bosse
  Publicerad 14 december, 2007 at 9:08 | Permalink

  Är det sant att man gör köttfärs på ruttna tjurkukar???

 8. medgerak massari
  Publicerad 14 december, 2007 at 9:12 | Permalink

  Jag gillar inte att ni holler pa pa de sattet vi fanee!!

 9. Anonym
  Publicerad 6 februari, 2010 at 23:30 | Permalink

  Hej Gunnela!

  Jag vore mycket tacksam om du ville ta bort min kommentar.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.