Konkurrensverket motarbetar slakteriernas arbete för säkra livsmedel?

Konkurrens får inte bli ett självändamål, som motverkar konsumenternas rättmätiga krav på säkra livsmedel. I spåren av EHEC- kriser och Livsmedelsverkets avslöjande om dålig hygien på slakterierna, införde medlemmarna i Kött – och charkföretagen (KCF) fördubblat avdrag för smutsiga djur, som levereras till slakt. Konkurrensverket ska nu granska om detta strider mot reglerna för fri konkurrens, efter en anonym anmälan.

Skitiga djur har i alla år varit ett stort problem. Det är både en djurskydds – och en livsmedelsäkerhetsfråga. Kravet på rena djur till slakt har skärpts med EU:s hygienlagstiftning. För att förhindra att avdrag inte ska fungera som konkurrensmedel mellan slakterierna, känns det alldeles rätt att man enas i slaktbranschen om att ha samma nivå på avdragen och självfallet också samma bedömningsgrund. Det har ofta diskuterats om olika bedömningsgrunder mellan slakterierna. Detta har inneburit att vissa leverantörer med skitiga djur har valt att leverera till det slakteri som har lägst avdrag eller tolerant bedömning. Från konsumentsynpunkt är detta oacceptabelt. Nu skulle man kanske kunna säga, att det borde väl löna sig för slakteriföretagen att satsa på kvalitet och livsmedelsäkerhet. Men verkligheten är, att det finns en stor efterfrågan svenskt nötkött och slagsmål om slaktdjuren. Det är väl symptomatiskt att anmälaren till konsumentverket är anonym. Man kan förmoda att han eller hon kanske inte hör till de, som alltid levererar rena och godkända djur.

Jag stöder KCFs ställningstagande och hoppas verkligen inte att Konkurrensverket låter konkurrens vara överordnat konsumenternas krav på livsmedelssäkerhet – en fråga som känns speciellt aktuell i dessa dagar när man packar om köttfärs i butikerna.

Läs mer, relaterade artiklar:

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.