Fusk vid import av animaliska livsmedel är en verklig folkhälsorisk. I svenska värphönsbesättningar hittades ingen salmonella i den stora EU-studien 2004 – 2005, medan Polen, Portugal och Spanien hörde till de länder, som hade mest salmonella i sina besättningar. Importerade polska ägg som råvara i majonäs gav magsjuka i Gävle. Detta borde vara en tankeställare för de, som värnar total frihandel och tycker att vi ska avveckla handelshindrande krav på salmonellafrihet vid import.
Förfalskade intyg har förekommit tidigare vid import av kyckling och kött till Sverige. Man har också hittat salmonellasmitta i importerade partier trots intyg om att partiet provtagits i exportlandet. Livsmedelsverket har gjort flera särskilda undersökningar för att få fakta och argument. Dessa har använts vid förhandlingar med EU-Kommissionen om de svenska tilläggsgarantierna för salmonella. Sverige har getts möjlighet att även i fortsättningen ställa krav på att importerade animaliska livsmedel ska vara kontrollerade i exportlandet.
Importen av konsumtionsägg till Sverige har huvudsakligen kommit från Finland, eftersom Finland också har kontrollprogram och tilläggsgarantier för salmonella. För att Sverige ska acceptera import av ägg krävs att man har samma kontrollprogram som Sverige d v s att varje värphönsflocken provtas avseende salmonella. Jag tvivlar starkt på att det finns sådana kontrollprogram i Polen. I EU-studien låg Polen på 77 % salmonellasmittade värphönsbesättningar.
Läs mer, relaterade artiklar: