Kommissionens förslag till nytt märkningsdirektiv presenterades igår. Det blir grönt för ursprungsmärkning i medlemsländer, där detta är ett tydligt konsumentkrav och där det finns speciella livsmedelskvaliteter. Sverige fyller väl kriterierna för att kunna införa ursprungsmärkning åtminstone på animaliska livsmedel. De politiker som skyllt på att EU-regelverket förhindrar obligatorisk ursprungsmärkning får väl inse att det argumentet håller inte längre.
Det finns stora konsumentstudier från 2002, 2004, 2005 och 2006 där närmare 90 % av de tillfrågade ville veta var livsmedlen kommer från. Man vill veta hur djuren som ger våra livsmedel har haft det under sin levnad. Tala om tydligt konsumentkrav. Det var ju också bakgrunden till förra konsumentministern initiativ kring ursprungsmärkning 2006. Sverige är också det enda landet inom EU, som har en djurskyddslagstiftning, som ligger långt över EU:s gemensamma nivå. Dessutom har Sverige en livsmedelssäkerhet som är unik.
En ursprungsmärkning är inte handelshindrande. Det finns alla möjligheter för andra aktörer på marknaden att möta svenska konsumenters önskemål om miljö, hälsa och etik. Det är dags för regeringen att ta frågan om konsumentmakt på allvar. En fungerande marknad bygger på att konsumenterna kan göra medvetna val,
Med respekt för svenska konsumenter tydliga krav, bör regeringen införa ursprungsmärkning. Ska vi behålla den svenska höga djurskyddsnivån, som jordbruksministern så ofta talar om, så måste svenska djurhållare få stödet av svenska konsumenter. Idag finns obligatorisk märkning bara på nötkött och ägg. Handeln och industrin har inte visat sig särskilt intresserade att hjälpa konsumenterna att göra djurvänliga val. Man försöker snarare smita från kravet på ursprungsmärkning genom diverse tillsatser till kött och köttfärs eller anger flera ursprungsländer. Från djurskyddssynpunkt vill vi veta var djuret är fött, uppfött och slaktat.
Förvånansvärt nog har Kommissionen accepterat livsmedelsindustrins svårbegripliga märkning GDA (guideline daily amount). Den ska ange produktens andel av dagligt rekommenderade intag av energi, socker, fett och salt. Tacka vet jag Nyckelhålet.
En kommentar
Hei Gunnela
Jeg er en Nordmann som leser din blogg, synes den er svært interessant.
Jeg tror ursprungsmärkning er nødvendig for å ha kontroll på sykdommer og å finne smittekilder, når ting går galt.