Brasilianska köttdjur betar inte på Pampas

I gårdagens DN vill Hanne Kjöller göra sig till smittskyddsexpert, när hon raljerar över Kommissionen beslut att stoppa exporten av nötkött från Brasilien till EU. Spårbarhet är grunden för att förhindra spridning av smitta antingen det är mul – och klövsjuka, salmonella eller EHEC. Det är lika angeläget i Brasilien som inom EU. Den kraftigt ökande köttproduktionen i Brasilien oroar, därför att den bidrar till ökat utsläpp av växthusgaser genom nedhuggning av regnskogen. Mer än en tredjedel av köttproduktionens bidrag till utsläppet av växthusgaser beror på avskogningen.

Det stora mul – och klövsjukeutbrottet 2001 i Storbritannien berodde på att grisar utfodrats med smittat matavfall som hade sitt ursprung i importerad mat. Att sjukdomen fick så stor spridning berodde på sen upptäckt, bristande spårbarhet och den omfattande handeln med djur i landet. Detta bidrog också till att smittan spred sig till kontinenten. Utbrottet kostade miljarder svenska kronor. Det är väl inte så konstigt att EU vill säkerställa att smittat kött inte kommer in i EU. Hanne Kjöller talar om åtta dagars karenstid, vilket är ointressant eftersom det kan förekomma friska smittbärare och det inte alls säkert att man upptäcker symtomen i tid. Brasilien har haft betydande utbrott av mul – och klövsjuka i vissa regioner. Dessutom har salmonellakontrollen av brasilianskt kött till Sverige och Finland ifrågasatts.

Att det bara är irländska köttproducenternas lobbying som framkallat Kommissionens beslut är osannolikt. Kommissionen fattar inte beslut grundat på enskilda medlemsländers producenters protektionismen. Men visst har den ökande importen från Sydamerika betydelse för EU:s köttproducenter. Det låter så tilltalande att djuren i Brasilien lever naturligt och betar året runt. Men Brasilianska köttdjur betar inte alltid på naturliga betesmarker som djuren på Pampas i Argentina. Markerna kan vara f d regnskog eller serrado (savann) som såtts in med ensidigt gräs. Det innebär att man utarmar den biologiska mångfalden och spär på utsläppet av växthusgaser. Mer soja – och bioenergiodling och mer köttproduktion innebär med nödvändighet att regnskogen trängs undan. Det räcker inte med att den svenska importören av brasilianskt nötkött Northtrade försöker visa vederbörlig miljöhänsyn. När jag får välja nötkött, köper jag därför Svenskt Sigills naturbeteskött eller Hälsingestintans. Då känns det tryggt och vi får behålla våra svenska hagar.

Läs mer, relaterade artiklar:

2 kommentarer

  1. Jenny Bengtsson
    Publicerad 19 februari, 2008 at 16:49 | Permalink

    Hej

    Jag reagerade också på Hanne Kjöllers inlägg. Väldigt bra svar, har det publicerats i DN?

  2. Ingela Hammar W
    Publicerad 6 juni, 2013 at 17:42 | Permalink

    Hur är det med skövlingen av regnskogen nu ? Min man påstår att det sagts på nyheterna idag att det är mycket mindre nu? Och hur är det med soyaprodukter ur den aspekten?
    Ingela

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.