Efter ICA:s köttfärsskandal – varför ställs inte krav på bättre tillsyn?

I SVT:s Uppdrag granskning i går och i TV:s morgonnyheter idag 21 februari diskuteras fängelsestraff för brott mot livsmedelslagen och frivilligt livsmedelskörkort. Men varför pressas inte tillsynsmyndigheten Livsmedelsverket på frågan om varför tillsynen fungerar så dåligt. Känslan är att när ICA:s ommärkning av köttfärsen blev uppenbar i början av december förra året vaknade många kommuner.

Jag har tidigare skrivit om förre GD för Livsmedelsverket Bertil Norbelies hjärtefråga, som var att staten borde ta över livsmedelskontrollen. Detta som en effekt av många studier som visat på den stora variationen och bristerna i kommunernas livsmedelstillsyn. Jag vet också att Kött – och Charkföretagen ständigt påpekat att tillsynen inom livsmedelsindustrin är omfattande och kostsam inte minst för slakterierna, medan handeln kommit alldeles för billigt undan.

Det nya systemet som bygger på att tillsynsmyndigheten kontrollerar företagens egenkontroll inger inte förtroende. Då tror jag inte det hjälper, som Eskil Erlandsson föreslår, med oaviserade inspektioner. Det finns ett glapp mellan att man med all rätt hänger ut ICA och att samhället inte tar på sig sin roll att kontrollera efterlevnaden av lagstiftningen. Eskil borde kanske ta sin myndighet i örat?

Läs mer, relaterade artiklar:

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.