Att säga nej till kloning är inte bara en magkänsla

I gårdagens TV- Aktuellt avrådde etikprofessorn Nils Uddenberg för att spontant reagera med magkänslan och därmed säga nej till kloning av djur. Men frågan är större än så. Precis som när det gäller GMO, handlar det om vem, som ska ha makten över maten och uthålligheten i vår livsmedelsproduktion. Den allvarligaste invändningen, förutom de djurskyddsproblem som finns idag, är utarmningen av den genetiska variationen och makten över det framtida avelsarbetet.

Man behöver inte vara konspiratorisk för att inse att det fanns ett skäl varför EFSA (European Food Safety Authority) godkände klonat kött från livsmedelsäkerhetssynpunkt strax efter det att amerikanska FDA gjort detsamma. Man vill inte hamna i samma situation, som när det gäller GMO-grödorna. Då fick EU mycket kritik från USA, för att man inte hade en livsmedelsmyndighet, motsvarande FDA, som kunde göra ”ordentliga” riskvärderingar. Man kan ana att starka avelsföretag ligger bakom och vill säkra den europeiska marknaden för avelsdjur. Att svenska livsmedelsverket och jordbruksverket stöder EFSA är inte förvånansvärt. Myndigheter kan inte göra etiska eller politiska avväganden – eller hur? Men det kan jordbruksministern glädjande nog.

Det är inte första gången jag har en avvikande uppfattning mot Nils Uddenberg. Jag har hört honom uttala sig på samma sätt om GMO-grödor, som nu om kloning. Av etisk synpunkt har Nils Uddenberg ansett att GMO-grödor är OK om man inte hittar skillnader i slutprodukten. Och det är verkligen att förenkla frågan. Konsumenterna i Sverige och EU har bevisligen en helt annan uppfattning. Det känns inte tryggt att den etiska aspekten i Gentekniknämnden bestäms av en persons personliga uppfattning.

Mer intressant om kloning

http://lufttillsalu.blogspot.com/2008/01/usa-sa-ja-till-klonat-ktt-eu-fljer.html

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.