Odlad fisk med marint foder – ett hot mot hållbart fiske?

I söndagens Svenska Dagblad redovisas en norsk studie där lax utfodrad med vegetabiliska råvaror inte var lika hälsosam som lax som fått s k marint foder. Men det är tveksamt om man ska odla rovfisk, som kräver storskaligt foderfiske. Det finns en diskrepans mellan de som förordar fisk tre gånger i veckan, som Livsmedelverket, och de som kämpar för att bevara fiskebeståndet i våra hav. Någon gång måste dessa två ambitioner mötas.

I förra veckan ordnade Konsumentföreningen Stockholm ett välbesökt seminarium kring tema fisk och fiske. Inledare var Isabella Lövin, som skrivit boken Tyst hav. En bred kompetent panel kommenterade fiskefrågan allt från fiskeriverket, jordbruksdepartementet, MEP Karl Schlyter, ordföranden för yrkesfiskarna och Mikael Robertsson från COOP. Louise Ungerth konstaterade att forskarna är överens om att det krävs kraftiga restriktioner för att exempelvis torskfisket inte ska kollapsa i Östersjön och Nordsjön som det gjorde utanför New Foundland. Som moderator tolkade hon panelen att alla var i stort sett överens om nödvändigheten av ett hållbart fiske. Men min tolkning är att det finns oenighet om vägarna dit. Yrkesfiskarna hävdar att det krävs bättre underlag för restriktioner av fisket. Ett argument som påminner mig om den europeiska bondeorganisationen COPA:s ständiga nej-sägande. ”We totally reject the proposal, It is not scientificly prooved. We need more money”. Och det verkar vara samma argument som yrkesfiskarna framgångsrikt kört med inom EU i många år. Och det storskaliga fisket har rensat havet från stora fiskbestånd.

Mikael Robertsson talade sig varm för odlad fisk. Men Isabella Lövin och jag skakade på huvudet eftersom de vanligaste odlade fiskarna är rovfiskar som lax och öring. Den odlade fisken har en hel del djurhälso- och djurskyddsproblem och dessa fiskat kräver också till viss del fiskmjöl i fodret. Ersätter man fiskråvaran med vegetabiliska alternativ får man mindre hälsosam fisk – en typisk målkonflikt. Det kanske svårt att få svenskar att gilla karp, som annars är ett bra alternativ eller musslor och ostron.

 

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.