Vinnaren av Miljöstyrningsrådets pris för bästa gröna leverantör Cascades Djupafors vd Björn Sandberg beklagade sig över att svensk dagligvaruhandel och livsmedelsindustri bestämt säger nej till klimatmärkning. Skälet är att man inte vill lämna över makten till konsumenterna enligt Björn Sandberg. Det är en intressant hypotes, som också jag spekulerat i. Hans företag, som tillverkar kartonger till livsmedelsindustrin, har sedan stormen Gudrun stegvis gjort en mängd imponerande åtgärder för att minimera miljöpåverkan.
Miljöstyrningsrådets och tidningen Miljöaktuellt ordnade igår ett spännande och välbesökt seminarium kring Grön upphandling. 400 personer lyssnade och minglade. Det var härligt att inledningsvis lyssna på Stefan Edman. Hans bild att ro med både teknik- och etikåran är tänkvärd. Tyvärr tror jag inte att åhörarna inkluderar djuromsorg i etiken, trots att vi som jag tidigare beskrivit, vet att en klar majoritet av svenska konsumenter engagerar sig i hur djuren har det som ger oss våra baslivsmedel. Jag har i tidigare bloggartiklar förespråkat Stefan Edmans tankar om icke resurskrävande konsumtion som litteratur, teater och musik.
Stefan försvarar sina tankar om att Sverige ska kunna konkurrera med svensk närproducerad extensiv nötköttproduktion. ”Vi kan inte ta bort metanen från korna, så låt oss satsa på att minska koldioxiden. Och glöm inte att vi importerar 45 % av vårt nötkött”. Nu har Naturvårdsverket räknat på utsläppen av växthusgaser från svensk köttkonsumtion och hamnat på åtta procent! Frågan är det mycket eller lite? LRF har beräknat att betande djurs metanutsläpp bidrar med 4 %.
Problemet är hela tiden, att man i debatten bara fokuserar klimat och inte ser till helheten och beaktar andra miljömål som biologisk mångfald och öppna landskap. Lars Kristofersson tidigare generalsekretare WWF var inne på andra aspekter än klimat. Och tidigare i veckan talade Gun Rudquist, Naturskyddsföreningen på KSLA om svårigheten att tala om andra frågor än klimat just nu. Det är bra om vi minskar köttkonsumtionen, men ska vi äta nötkött bör det vara svenskt naturbeteskött, som gynnar den svenska mångfalden och innebär mindre sojaimport. Det är inte hållbart att vara beroende av stor import av foder sa Gun. Ett av de stora hoten är förlusten av mångfalden, som globalt hotar hela ekossystem.