I ett TT-meddelande 25 mars sägs att det kommer bli tydligare ursprungsmärkning av livsmedel med Kommissionens förslag till nya märkningsregler. Det är bara delvis sant. Kommissionen föreslår inte obligatorisk ursprungsmärkning. Det handlar om att förtydliga det som redan gäller i Sverige och det är väl bra. Man inte får inte lura konsumenterna med att säga att korven är svensk när köttråvaran kommer från Danmark och Irland. Det handlar om berättigad redlighet.
TT-meddelandet bygger på Livsmedelsverkets pressmeddelande som presenterar Kommissionens förslag till ny märkningsförordning, som nu är ute på remiss. Kommissionen har valt att inte ta upp frågorna kring etisk märkning exempelvis djurskyddsmärkning . Frågan är om den nya kommissionären på DG SANCO, direktoratet för hälsa och konsumentfrågor, Androula Vassiliou, överhuvudtaget är intresserad av djurskyddsfrågor. Jag uppfattade att Markos Kyprianou var en förhållandevis bra kommissionär från djurskyddssynpunkt.
Att titta på ursprungsmärkning i butik är ett pålitligt ämne, om man vill bli upphetsad. Tittar man på en biff i marinad, så kan man ge sig den på, att den saknar ursprungsmärkning. Däremot är det glädjande att man ser mer och mer av lokala och regionala koncept. Debatten om finska ägg i påskas, tydde på att många konsumenter inte tittar efter ursprung. Som när det gäller mjölk, tror jag man förutsätter att äggen och mjölken är svenska.
Och slutligen ett Grattis till Hemköp, som har förbjudit burhönsägg. Det skulle vara kul om Hemköp återtog sin offensiv kring etik och miljö, som man hade på 90-talet. Är det månne Åsa Domeij som haft ett finger med i spelet. Flera detaljhandelskedjor i EU har också gjort detta. Men då ska man vara medveten om att det är ägg från de gamla, i Sverige förbjudna burarna, man slängt ut.
En kommentar
Hej!
Ett mycket bra förtydligande om ursprungsmärkning.. Borde TT tall sig.
http://www.hygienkonsult.se/