Är det möjligt att kräva ett EU-förbud mot slakt utan bedövning?

Brittiska jordbruksministern vill märka Kosher eller Halal- slaktat kött d v s kött från djur som avlivats utan bedövning. Han är själv kritisk till metoderna. I Storbritannien slaktas årligen 100 miljoner djur enligt Halal eller Kosher. EU-kommissionen ser för närvarande över sitt djurskydddirektiv för slakt. EFSA:s (European Food safety Authority) rapport från 2004 anser att slakt uan bedövning är oacceptabelt från djurskyddsynpunkt. Djurskyddet och Veterinärfederationen FVE stöder den uppfattningen. Sverige är det enda EU-land som uttryckligen förbjuder slakt utan bedövning. Kan vi få ett förbud och är Sverige berettt att driva frågan? Säkert är, att lätt kommer det inte bli. Märkning kan vara ett första steg.

Slakt utan bedövning är en fråga som ständigt finns på dagordningen i Sverige. Jordbruksdepartementet har sedan Annika Åhnbergs ministertid på slutet av 90-talet uppmanat ansvarig myndighet att kontinuerligt se över frågan. Från djurskyddsynpunkt finns ingen tvekan om att slakt utan bedövning är oacceptabel. Djurskyddet Sverige lyfte frågan i det Nordiska Djurskyddsrådet 2005. Då hade det danska djurskyddet just gått på pumpen, då det danska folketinget av politiska skäl röstat ned ett förslag om förbud mot religiös slakt utan bedövning. Ibland finns det en uppfattning i Danmark att sett till helheten så kanske man kan acceptera några minuters lidande om djuren har haft det bra under resten av sitt liv. Så resonerar man i vissa kretsar också när det gäller smågriskastrering. Från svensk synpunkt känns detta väldigt stötande.

Frågan om märkning av köttprodukter, som kommer från djur som slaktats enligt Kosher eller Halal, har med jämna mellanrum kommit upp även i Sverige. Det måste vara en konsumenträttighet att kunna välja bort kött, som kommer från djur som slaktats på ett från djurskyddsynpunkt oacceptabelt sätt. Att driva frågan inom ministerrådet kommer inte vara lätt. Men Eskil Erlandsson verkar ju i alla fall få stöd av sin brittiska kollega om han driver märkningsfrågan. I veckan är det nordisk djurskydds – och livsmedelssäkerhetskonferens på KLSA. Kanske dags att ta upp frågan då.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.