Kommer klimatmärkningen av livsmedel hanteras seriöst av Svensk Dagligvaruhandel (SDH)?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Får Thomas Svaton, VD i SDH, bestämma, kan jag inte köpa klimatmärkta tomater. ”När det blir det klimatmärkning av livsmedel?” frågar någon i publiken Sören Persson, Svenskt Sigill vid Kött – och Charkföretagens konferens. Aldrig” hörs Thomas Svaton väsa i publiken. Hur kan man tro att frågan får en seriös hantering med det spontana svaret från VD för den organisation som fått medlemmarnas, COOP, ICA m fl, uppdrag att hantera en fråga som engagerat så många konsumenter. Med all respekt för Sveriges Konsumenters uppfattning om att det finns för många märken, tycker jag man underskattar konsumenternas behov att få agera i denna jätteviktiga fråga.

Visst skulle det vara bra om vi hade klimatkriterier för våra miljö – och kvalitetsmärken som KRAV och Svenskt Sigill. Men medan gräset växer dör kon. Jag är inte ensam om att vilja påverka utsläppet av klimatgaser genom mitt val av livsmedel – NU. Jag har sällskap av en majoritet av svenska medborgare. Jag vill inte vänta i fem år tills man hittat klimatkriterier som går att tillämpa på alla de som är anslutna till miljö –och kvalitetssäkringssystem. Det kan vara så dags då!

Varför ska man jämt klassa konsumenter som en homogen samling, som inte kan eller vill ta till sig information. Den som inte vill göra medvetna val med hänsyn till hälsa, miljö, klimat, etik och ursprung får väl skita i det. Med förslaget till klimatmärkning finns en möjlighet att driva på inom respektive produktionsgren för att minska utsläppet av klimatgaser och ändå veta att andra miljömål ingår i kriterierna plus de viktiga djurskyddsfrågorna genom att välja klimatmärkta KRAV respektive Svenskt Sigill-produkter.

En kommentar

  1. Thomas Svaton
    Publicerad 15 maj, 2008 at 20:55 | Permalink

    Gunnel är något slarvig i sin rapportering från mötet angående Krav klimatmärkning. Min väsning ”aldrig” som Gunnel refererar till var svaret på frågan som Åke Rutegård ställde om det blir en klimatmärkning till hösten. Det tror varken jag eller många andra i branschen. Den intresserade kan lyssna till en debatt i TV4 Nyhetsmorgon som sändes några dagar senare. Klicka på länken http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.325728&renderingdepartment=2.757 och gå till ”Allt fler vill ha klimatmärkt mat” där framgår vad som är min uppfattning om Krav’s arbete i frågan.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.