Svensk kött håller ställningarna som rent och fritt från läkemedelrester och även mögelgifter. Av 9000 prov på kött, kyckling, ägg m m innehöll endast fyra prov antibiotikarester över gränsvärdet. Det rapporterar Livsmedelsverket om kontrollen under 2007. Året innan var resultatet lika gott d v s fyra prov med antibiotikarester. Det finns anledning att vara stolt över svenska bönder och svenska veterinärer, som har god koll på läkemedelshanteringen till djur och håller karenstiderna.
Motsvarande undersökning 2005 omfattade 15 000 prov med 0,05 procent positiva prov. När det gäller användningen av antibiotika till djur är det inte i första hand läkemedelrester i kött, som inger oro utan andelen resistenta bakterier, som är intressant. Sverige har i jämförelse med många andra länder en god situation, med låg andel resistenta bakterier hos svenska livsmedelsproducerande djur. Däremot har situationen på sällskapsdjur f f a hos hund gett anledning till oro. Man har i Sverige hittat den fruktade MRSA (meticillinresistenta staphylokoccker) på hund. I juni kommer den svenska SVARM-rapporten. Jag ser fram emot resultaten med intresse och bävan.