Dansk salmonellakontroll – ett handelshinder?

Danmark förväntar sig EU-kommissionens stöd för att snart få införa krav på salmonellafrihet vid import av kyckling, ägg och kött till Danmark d v s. samma tilläggsgaranti som Sverige och Finland har. Detta trots att Danmark inte har samma låga nivå av salmonella som Sverige. Det skulle kunna innebära att vi till Sverige kan få in kyckling, ägg och kött från Danmark utan salmonellakontroll – kanske också levande djur? Danmark har anklagat Sverige för handelshinder när det gäller salmonella och frihet från visa djursjukdomar. Nu kommer det komma sådana synpunkter på Danmark från Frankrike och Tyskland.

Danmark fick i början av juli ett stort salmonellautbrott med 3000 till 4000 smittade personer. Man har så vitt jag vet inte hittat smittkällan, men sannolikt är det kyckling eller kött eftersom inga vegetarianer blivit smittade. I Danmark har man sedan flera år haft en diskussion kring salmonellasmittad import av kött och kyckling. Man har också sedan flera år arbetat med att sänka salmonellaförekomsten i danska produkter. Ryktet säger dock att Danmark inte kommer få samma salmonellagarantier som de svenska och finska för kyckling, men kanske för ägg. Danmark och Tyskland som exporterar en hel del produkter till Danmark, kommer säkert inte jubla. I Frankrike blev man ju väldigt irriterade när svenska Livsmedelsverket för några år sedan upptäckte att franska kycklingar och kalkoner hade falska salmonellaintyg och man hittade smittade partier.

När Kronfågel för flera år sedan köpte det danska kycklingföretaget Danpo, så överfördes kunskapen om hur man i Sverige producerar salmonellafria kycklingar. Jag kände mig alltid lite ambivalent till detta. Visst var det bra att även danska konsumenter fick salmonellafria kycklingar, men självklart innebar detta att danska kycklingproducenter skulle kunna konkurrera med svenska när det gäller livsmedelssäkerhet. Däremot är det viktigt att veta att danska kycklingar från djurskyddssynpunkt har det sämre än svenska, med fler kycklingar per kvadratmeter än vad de svenska kycklingarna har – än så länge?

I Danmark har man sedan länge arbetat med att sänka salmonellafrekvensen i grisuppfödningen. Man har sorterat grisbesättningarna i olika nivåer och infört straffavgifter för gårdar med hög prevalens. Men så vitt jag vet har man ännu inte nått den låga svenska nivån. För inte så länge sedan har vi dessutom exempel på att importerad dansk fläskkarré smittat svenska konsumenter med salmonella.

En kommentar

  1. Maria Donis
    Publicerad 18 juli, 2008 at 14:57 | Permalink

    Hej Gunnela!

    Ansökan om motsvarande garantier gäller endast kycklingkött och ägg, dvs. inte levande djur…idag. Finns inget som pekar på att man kommer att gå ner till samma låga beläggningsnivå som i Sverige utan vad som diskuteras är hur man ska komma ner till 42kg/kvm och kunna erhålla det även i samband med att direktivet införs, eftersom man vill ligga på högsta möjliga nivå. Skillnaden i beläggningen innebära stora ekonomiska skillnader mellan den svenska uppfödningen och den danska, vilket är svårt att konkurrera på marknaden och resultatet av det är att danskarna fortsätter att ta marknadsandelar på den svenska marknaden. Idag ligger andelen importerat på ca 41% där 80% av det är danskt. Hur ska vi lösa denna ekvation vet jag inte men branschen själva kommer inte att fixa det. Ursprungsmärkning är ett sätt som jag hoppas ska tydliggöra varifrån produkten kommer ifrån. På catering (restaurang och storhushåll) dock väldigt svårt. Tack därför för ditt inlägg i debatten om skillnaden mellan svenskt och danskt. Varma sommarhälsningar
    Maria

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.