Värdig vinnare av Änglamarks – priset

På COOP-dagen den 1 oktober utsågs fyra vinnare av Änglamarkspriset (varav en var Sven-Erik Johansson, Nibble gårdsgris). Stipendiet gick välförtjänt till Christel Cederberg, forskare kring mat och klimat. Christels faktabidrag i klimatdebatten har varit ovärderliga. Många av hennes livscykelanalyser ligger bakom Livsmedelsverkets miljöanpassade kostråd. Hennes studier visar att det inte är några större skillnader mellan konventionell svensk animalieproduktion och dito ekologisk när det gäller utsläpp av växthusgaser. Trots detta framhärdar många, inklusive COOP att ekologiskt är en del av lösningen på klimatfrågan.

VD Karl Wistrand COOP Sverige, upprepade ett flertal gånger behovet av ökad lönsamhet. Man hör en viss frustration över tappade marknadsandelar. Lågkonjunkturen kommer att pressa priserna, men ”råvarupriserna styr vi ju inte över”, vad han nu menade med det?

COOP presenterade resultatet av sin konsumentpanel, där 26000 personer i alla åldrar svarat på en mängd frågor kring hälsa, ekologi och vardagssolidaritet. Som djurskyddare kan man konstatera att inga frågor ställdes kring djuromsorg eller ursprung. När jag försökte väcka intresset hos medarbetare på COOP var intresset minst sagt lamt. Men när man i enkäten får ange vad man menar med ekologi, kommer dock bättre villkor för djuren upp på fjärde plats (71 % jämfört med 88 % för obesprutade produkter).

Hälsa är lika med frisk luft, vila och sömn, sund mat och promenader tycker en majoritet av de som tillfrågats. 17 % anser att dock att mörk choklad är hälsa? Närodlade/svenskproducerade varor upplevs för många konsumenter (64 %) som sund mat. Faktiskt för fler än för KRAV- märkta och ekologiska produkter (60 %). Svensk vara kommer också före ekologisk när det gäller vilka kriterier som spelar störst roll vid val av varor. Överst hamnar kvalitet och pris. Gyllene tider för LRF som tillsammans med konsumentkooperationen jobbar med lokalt producerad mat.

Av de mest prioriterade varugrupperna att handla ekologiskt, toppar grönsaker och frukt, men sedan kommer förvånansvärt nog kyckling. Kan det bero på att man upplever den konventionella produktionen som intensiv? Bosarps-kycklingen kan dock rimligtvis inte räcka till.

2 kommentarer

  1. Barbro Jacobsson
    Publicerad 3 oktober, 2008 at 20:11 | Permalink

    Nibble Var då i Järna eller

  2. Gunnela
    Publicerad 13 oktober, 2008 at 9:50 | Permalink

    Nibble gård ligger i Västmanland. Nibble gårdsgris är Svenskt Sigill-certifierad och kan bla hittas hos Sabis och i Söderhallarna i Stockholm

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.