Äkta vara – kommer snart!

När Svenska Dagbladet marknadsför Mats-Eric Nilssons nya bok ”Äkta Vara”, finns tyvärr inte hemsidan på plats. Men boken kommer lägligt för Matvalets (www.matvalet.nu) seminarium den 6 november ”Sviker livsmedelsindustrin konsumenterna?”, där vi tar upp tillsatser till livsmedel, ursprungsmärkning och hälsopåståenden. Land stora pris gick till Camilla Sparring för hennes matupprop, vilket också känns helt rätt i tiden. För mig är en äkta vara också ärligt ursprungsmärkt och producerad på ett sätt som respekterar människor, djur och natur.

Visst kommer jag att köpa boken. Jag har blivit mer observant på tillsatser sedan Nils-Eric kom ut med sin första bok. Men eftersom jag handlar mest råvaror och inte färdiglagat, så har jag mindre problem än många andra. Jag fokuserar mest på den vilseledande och ibland obefintliga ursprungsmärkningen av råvaror.

Jag undrade om jag och Mats-Eric är överens om att äkta vara också handlar om ärlighet när det gäller produktionskvalitet. I juni fick nämligen svenskt Sigill en fråga från Mats-Eric Nilsson kring svanskupering av grisar. Jag svarade honom att kupering är förbjuden i Sverige, men tillämpas allmänt i de stora grisproducerande länderna som Danmark, Tyskland och Holland trots att kupering i princip är förbjudet enligt EU:s djurskyddsdirektiv. Ingen i svenska grisbranschen har stött på svanskupering i Sverige. Undrar om frågan finns i boken.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.