Efter 10 seminarier under 2006, 2007 och 2008 med Miljöstyrningsrådet med hundratals offentliga upphandlare, några tappra politiker och lokala leverantörer är bilden ganska klar. Det är de två stora grossisterna Menigo (tidigare ICA Menu) och Servera som styr vilken mat kommuner och landsting ger till sina skol – och dagisbarn, sjukhus och åldringar. Det finns undantag, men här är det säljarna som ställer villkoren. Ställer kommunerna upp för tuffa kriterier på spårbarhet, livsmedelsäkerhet och djurskydd lämnar Menigo och Servera inga anbud. Då måste kommunen backa. Snacka om oligopol.
Det fanns i många år ett önskemål om miljökriterier vid offentlig upphandling av livsmedel. Tidigare socialdemokratiska regering fastställde ett mål för den offentliga upphandlingen att 25 % skulle vara ekologiska livsmedel. Under två år jobbade Miljöstyrningsrådet (www.msr.se) med att utarbeta kriterier för hållbar upphandling av livsmedel. Detta arbete bedrevs i nära samarbete med LRF och berörda branscher. Sedan slutet av 2006 finns kriterier för de flesta livsmedelsråvaror. Målsättningen är att ge de offentliga upphandlarna möjlighet att förutom handla ekologiskt också ställa krav på de konventionella livsmedlen. På det sättet gynnas hållbarheten. Hållbarhetsvinsten blir inte särskilt stor om 10 % av livsmedlen är ekologiska, medan 90 % produceras med mycket bekämpningsmedel och antibiotika och med bedrövligt djurskydd.
Charlotta Frenander från Miljöstyrningsrådet och jag har tillsammans betat av ett tiotal seminarier i hela landet. Charlotta har utförligt beskrivit de möjligheter som finns för upphandlarna att göra medvetna livsmedelsval. Och jag har presenterat kriterier för animaliska livsmedel och berättat varför det är viktigt med livsmedelssäkerhet och djuromsorg, med utgångspunkt från svenska erfarenheter. Det första seminariet hölls i Umeå i november 2006 under Servera-dagarna. Sedan ordnade MSR och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) fyra seminarier 2007 och MSR tillsammans med LRF ytterligare fem seminarier runt om i landet. I år har Charlotta och jag varit i Knivsta och det sista (troligtvis) hölls den 26 november i Kil. Miljöstyrningsrådet ska se över livsmedelskriterierna, men tyvärr lämnar Charlotta Frenander MSR till förmån för Konkurrensverket, där hon ska arbeta med övergripande frågor kring offentlig upphandling. Vi kommer att sakna Charlotta på MSR och tackar för ett jättetrevligt samarbete under ett antal år. Men hon kanske kan ta tag i den oligopolliknande situationen med två stora drakar som styr den offentliga upphandlingen av livsmedel.