I en bilaga till tidningen Metro nyligen, försöker danska representanter hävda att dansk grisköttsproduktion i stort sett är världsbäst på livsmedelssäkerhet och djuromsorg. Men faktum är att svenska djurskyddsregler fortfarande ligger långt över danskt regelverk. Dessutom visar en EU: studie åren 2006 – 2007 att ca 7 % av danska slaktsvin är smittade med salmonella. I samma studie hittades salmonella på ca 2 % av de svenska grisarna. Däremot är danskarna duktiga på att få grisar överleva under transporten. Men det går inte att hitta någon sifferuppgift, vilket, det med viss möda, går att hitta på Scans hemsida.
Och nu vill Danmark hävda att man har samma goda salmonellastatus som Sverige. Man har hos EU-kommissionen sökt om s k tilläggsgarantier för salmonella. Detta skulle innebära att det inte skulle krävas någon speciell kontroll för export av ägg, kyckling och griskött från Danmark till Sverige och Finland. Danmark kan däremot kräva att importen till Danmark från andra länder ska kontrolleras i exportlandet avseende salmonella. En sådan salmonellagaranti har bara Sverige och Finland i dag.
Vi som i många år har jobbat med svenska mervärden är ganska luttrade när det gäller dansk marknadsföring. Danskarna är bra på att hävda att man är bäst i EU på salmonellabekämpning, låg antibiotikaförbrukning och djuromsorg. År 2004 hävdade exempelvis Danske Slagterier att Sverige hade fler salmonellafall räknat per 100 000 invånare än Danmark. Att övervägande antalet rapporterade salmonellafall i Sverige är importerade, bemödade man sig inte om att berätta. 85 % av svenska rapporterade salmonellafall hämtas hem vid vistelse utomlands och inhemsk smitta är huvudsakligen smittade av importerade livsmedel, inklusive ett känt fall av dansk fläskkarré på den tiden. I sommar har Danmark haft ett stort utbrott av salmonella med 1000 sjuka. Smittkällan är enligt Danish Meat inte Danish Crowns slakteri i Horsen, som antyds i danska media.
När det gäller antibiotika i djurproduktionen hängde danskarna på det svenska förbudet mot tillväxtantibiotika i foder från 1986 med ett frivilligt förbud 1999 i kycklingfoder. År 2000 infördes förbudet i svinfoder. Hela EU införde ett förbud 1 januari 2006. Men det innebär inte att antibiotikaanvändningen inte är ett problem i många länder. I Danmark oroas man över en ökad förskrivning av antibiotika till danska grisar. Andelen antibiotikaresistenta bakterier är högre i Danmark än i Sverige.