Hur ska man kunna välja bort irländskt dioxinsmittat griskött?

Svenska Livsmedelsverket varnar för att köpa irländskt griskött. De irländska myndigheterna drar tillbaka produkter tillverkade av griskött efter att ha hittat dioxin i griskött 80 – 100 gånger mer än gränsvärdet. Källan är foder från en foderleverantör. Men hur ska jag som konsument kunna välja bort produkter med irländskt griskött, när det inte finns någon fungerande ursprungsmärkning? Det är något för Livsmedelsverket att bita i, som precis som regeringen, motsatt sig obligatorisk ursprungsmärkning.

Dioxin är ett cancerogent ämne. Källorna till förorening är PCB-oljor, förbränningsanläggningar, utsläpp från industriell användning av klorföreningar mm. Dioxin finns framför allt i animaliskt fett. Inte trodde jag att man skulle få uppleva ännu en dioxinskandal. Den tidigare inträffade i Belgien 1999, då förorenat foder hamnade i kycklingen och i griskött. Belgisk kyckling försvann från butikshyllorna. Man kunde se skyltar i Bryssel utanför butikerna: Vi säljer inte belgisk kyckling”. Dioxinet då, kom från kontaminerat fett av utomordentligt tvivelaktig kvalitet som blandades in i fodret. Dioxinskandalen tillsammans med BSE- skandalen gav tydliga effekter på EU-lagstiftningen. I det s k hygienpaketet ställdes tuffa krav på livsmedelhygien på såväl foder som livsmedel. Det finns tydliga gränsvärden. Sverige har fått ett undantag för strömmingen från Östersjön, som ligger över EU:s gränsnivå.
Nu har Irland fått en liknande dioxinskandal. En foderleverantör pekas ut som levererat till 47 gårdar. Den irländska politiska oppositionen är upprörd över bristande kontroll och tillsyn. Ett problem är att dioxinanalyser är dyra.

2 kommentarer

  1. simon
    Publicerad 7 december, 2008 at 17:23 | Permalink

    ja, ursprungsmärkning är ofta högst bristfällig. du skriver en intressant blogg – keep it up!

    http://imonism.blogspot.com

  2. Barbro Jacobsson
    Publicerad 9 december, 2008 at 22:17 | Permalink

    Ja du Gunnela , nu berättas att det Irländska köttet hamnat i skolor och tilläldreboende . Har vi får få grisbönder i vårt land Vad handlar detta om . Varför klarar vi inte att hålla svenskarna med svenskt kött ?
    det var 1977 jag gick på Lantan . Dock är min son Otto köttproducent , men nötkött(Hereford )
    Kul om du skriver mer . Ja se Södertälje kommun serverar inte längre Irländs kött , men var för inte svenskt . Antroposoferna i Järna har de inte lyckas med sin egen närmiljö att påverka kommunen ?
    0733 609 366
    0410 23300
    Lycka till i ditt viktiga arbete
    Barbro
    Ps viste du att Carl Jan granskar maten till de äldre Rapporten är snart färdig
    http://www.regeringen.se socialdep.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.