Levande grisar i skållningen – nu igen!

Sist jag skrev om detta var i april 2008. Jag hade nog inte trott att jag knappt ett år senare skulle bli intervjuvad av P1 Morgon, p g a att man vid fyra Scan slakterier påvisat att grisar skållats levande. Det är så beklämmande att man ska behöva uppleva detta igen. Att slakterierna inte har kontrollsystem och en ledning som kan klargöra för sin personal att det är helt oacceptabelt från djurskyddssynpunkt att grisar skållas levande. Att bara antyda att detta beror på att kravet på effektivitet inom slakten ökar, är bara pinsamt. Lagstiftning måste efterlevas för att upprätthålla trovärdigheten för den svenska slakteribranschen. Frågan är om Scans nye VD kommer säkra att effektiviteten inte går ut över djurskyddet?

Historien upprepar sig. Jag drar mig till minnes Uppdrag granskning med Cattis Ahlström, då jag fick kommentera bilder från slakteriet i Bollnäs, där man inte kontrollerade att grisar var riktigt bedövade innan avlivning. Det kan ha varit någon i början av 2000-talet. Sedan kom ytterligare skandalreportage i TV kring hantering av djur under transport och slakt. Margaretha Winberg, som jordbruksminister skapade då en krisgrupp kring hanteringen av djur i samband med slakt. Den gruppen finns kvar fortfarande vid Jordbruksdepartementet. Men det hjälper tydligen inte.

Den personal som hanterar levande djur, bedövning och avlivning är oerhört viktiga personer. Det är avgörande att dessa utbildas och motiveras. Människor som inte har känsla för djur, måste man flytta på. Och det vet jag har också genomförts på Scan- slakterier. Man frågar sig varför Scan drabbas, som fortfarande har en djuromsorgsansvarig och genomför s k etiska revisioner. Om det varit ett enstaka fall som inträffat, men nu har detta rapporterats från fyra slakterier. Det känns bra att vi i höstas satte igång det viktiga arbetet att inom Svenskt Sigill ta fram ett regelverket för transport och slakt. Om allt går som det ska ,är detta snart färdigt att sjösättas. Då kommer oberoende kontrollorgan kunna revidera transportföretag och slakterier.

2 kommentarer

  1. Julie Lindahl
    Publicerad 21 mars, 2009 at 9:07 | Permalink

    Hej Gunnela,
    Tack för Din blogg. Som jag ser det handlar detta om att folk håller på att bli blinda inom sitt arbete. Oavsett hur mycket man kontrollerar, tror jag att det handlar om utbildning av anställda.

    Själv vill jag också tacka Dig för en mycket livlig diskussion vid Mäster Olofs Cafe.

    Jag kommer inom kort att syssla mycket med mat och etik (inte bara miljö!)inom ”Food” avdelningen på min e-tidning, http://www.nordicwellbeing.com.

  2. Mattias
    Publicerad 3 april, 2009 at 23:56 | Permalink

    Jag, liksom många andra, vill äta kött där allt går etiskt rätt till. Man kan aldrig motivera effektivisering med att djur far illa. Tidigare trodde jag att man kunde lita på att djuren slapp lide, nu gör jag inte det. Det handlar inte bara om scan, liksom köttfärsskandalen inte bara handlade om ica, det är uppenbart att det förekommer i alla kedjor. Jag slutar äta kött tills dess vi har en human djurhållning.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.