Svenska ekologiska grisar mår inte så bra

Många av de intentioner som finns i KRAV:s regelverk uppfylls inte. Ekologiska grisar går alltmer inomhus. Kravet på att grisarna ska beta på sommaren uppfylls inte. Tanken är att grisarna ska vistas på samma gård från födsel till slakt, men nu handlar man med ekologiska grisar mellan gårdar. Det innebär ofta att man i slaktgrisuppfödningen blandar djur av olika åldrar som smittar varandra. Slaktade KRAV-grisar hade 2008 lika mycket lungproblem som konventionella grisar. Dessutom har de ofta ont i lederna. Dagens grisar är inte anpassade till ett liv på knöligt underlag. Ett ständigt problem i den ekologiska grishållningen är också angrepp av inälvsparasiter. Ett trovärdighetsproblem – och vad gör man inom KRAV och Scan åt detta?

Jag var själv med i processen att utarbeta de första KRAV-reglerna för ekologisk djurhållning under slutet på 80-talet. Redan då fanns diskussionen kring vad som var viktigast – friska djur eller frihet från ”kemikalier” i djurhållningen eller djurens möjlighet att bete sig naturligt. Detta är fortfarande ett dilemma. Eftersom man inte får bekämpa parasiter annat än vid tydliga bevisade parasitproblem, så är parasitangrepp mer eller mindre ett problem för alla ekologiska djur som vistas ute. KRAV:s krav på dubbla karenstider efter läkemedelsbehandling gör att man ibland avstår från att behandla. EU:s regelverk går längre genom att hävda att man i första hand ska använda naturläkemedel eller homeopati. Något som man dock inom KRAV inte bejakar. En av viktigaste reglerna borde vara att djuren slipper transporteras mer än en gång under sitt liv, men nu accepteras handel med levande djur för vidareuppfödning.

Svenska Djurhälsovården har följt sjukligheten inom den ekologiska grisuppfödningen under flera år. Man studerar och sammanställer besiktningsfynden som registreras i samband med slakt av ekologiska grisar och konventionella grisar. Data finns insamlat från 1997 t o m 2008. Under många år har KRAV-grisarna haft mindre problem med lunginflammation än konventionellt uppfödda. Men sannolikt som en effekt av att grisarna både går mer inomhus och att det dessutom sker mer blandning av grisar från olika gårdar, har lungproblemen ökat tydligt under senare år. Ofta tömmer man inte heller stallet och gör rent mellan uppfödningsomgångar. Däremot har KRAV-grisar mindre problem med allvarliga lungstörningar.

KRAV-grisarna har också alltid haft mer problem med olika typer av ledförändringar. Man skulle kunna tro att en ökad möjlighet att röra på sig, böka och skaffa sig motion skulle innebära starkare ben. Det verkar dock som om den moderna grisen fortfarande har en ärftlig svaghet med risk för ledförändringar (osteokondros). Jag som trodde att vår svenska grisavel hade minskat risken för benproblem p g a förändringar i ledbrosket. Kanske dags för en ny grisras i den ekologiska produktionen, precis som när det gäller den ekologiska kycklinguppfödningen.

4 kommentarer

  1. Johan C
    Publicerad 15 april, 2009 at 16:30 | Permalink

    Intressant. Men det kan vara på sin plats att notera att KRAV-grisar och eko-grisar definitivt inte är samma sak när det gäller utevistelse och bete.
    Sedan kan man nog lugnt påstå att KRAV och Scan drar åt olika håll när det gäller dessa frågor. Det var ju därför Scan slopade KRAV-märkningen på fläsk.

    Det där med ledproblemen påminner om problemen med avelsmaterialet på fågelsidan. Det verkar som att vi har avlat bort djurens förmåga att fungera i en något så när normal omgivning. Då kan man ju ställa sig frågan om man ska anpassa omgivning, foderstat etc efter avelsmaterialet, eller om man inte borde tänka om inom aveln.

  2. Publicerad 15 april, 2009 at 20:40 | Permalink

    Visst är det skillnad mellan KRAV och EU-ekologiska grisar, men Djurhälsovårdens uppföljning för 2008 gäller i stort sett bara KRAV-grisar. Därför är det oroande att grisarna inte kommer ut på bete som tänkt. Jag har i ett flertal bloggar påtalat att Scan lurar konsumenterna genom att bunta ihop KRAV och EU-ekologiska grisar under samma beteckning Scan ekologiskt. När det gäller djurmaterialet drog jag samma slutsats som du när det gäller paralellen till kyckling. KRAV borde kanske satsa på Linderödsgrisen eller korsa in vildsvin som Ängavallen.

  3. Johan C
    Publicerad 16 april, 2009 at 18:27 | Permalink

    Jag håller med om att det är oroande. Och lite drygt det. Ska se om vi kan följa upp det på ett rejält sätt ¨på jobbet.

    Kan du förresten inte lägga upp lite av de bloggar du läser/kommenterar under ”länkar”? Skulle kunna ge intressanta tips.

  4. P
    Publicerad 18 april, 2009 at 9:00 | Permalink

    Bra att du tog upp detta…

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.