Man måste få jubla över alla vårtecken. Att kunna suga i sig ljuset, vårdoften och fågelsången och se blåsipporna bre ut sig. Över fyrtio knipor glider fram i viken längs iskanten och ejderhannarna, gudingarna, hoar ute på fjärden. Hasslarna har blommat sedan länge och björkarna skiftar i violett. Förra torsdagen såg jag den första citronfjärilen. Jag älskar årstidsväxlingarna och de kan man njuta av från huset på Ingarö. Tack och lov för ett fungerande bredband, som gör det möjligt att jobba nära naturen. Men förra veckan var full av spännande och viktiga händelser
Slow Food ordnade en välbesökt Taste work shop kring fisk i Hötorgshallen. I panelen fanns bl a Isabella Lövin (numera Miljöpartikandidat till Europaparlamentet) och Inger Näslund WWF. Samma WWF som fått massiv kritik av fiskgruppen på KSLA, där jag deltog som kritisk konsument. Kritiken handlar om WWF:s fiskguide, som fått som effekt att i stort sett all torsk har bannlysts. Slow Food vill gå ut med en egen tuff fisklista. Rune Kalf-Hansen vill säga nej till odlad lax och jag känner nästan att jag kan solidarisera mi med den tanken. Envist driver jag frågan om djurskyddsaspekter på fiskodling d v s stress, storskalighet, sjuklighet och smittrisker. Här fick jag delvis stöd av Isabella Lövin, som också ville tala om djurskydd för vild fisk.
Konsumentföreningen Stockholm ordnade ett som vanligt professionellt och imponerande medlemsmöte kring Maten vi slänger på Cirkus den 31 mars. Johan Kuylenstierna, FAO inledde med att hävda att globalt är sannolikt vattenfrågan större än klimatfrågan för att kunna försörja världens befolkning med livsmedel. Sverige använder bara tre % av sitt vatten medan i vissa länder används redan idag 70 % av vattnet till livsmedelproduktion. Hur ska man där kunna öka jordbruksproduktionen. Konsumentföreningens studie kring hur och varför vi slänger mat, har fått stor uppmärksamhet (57 % av slängd mat i Bromma var fullt ätbar). Vi slänger mer mat nu än förr (mätt 1965) och rikare och yngre slänger mer duglig mat. I diskussionen kring ”Bäst före” vill handeln skylla på industrin. Konsumentföreningen ville testa begreppet ”Minst hållbar till”. Debatten kring denna fråga måste fortsätta för att få effekt.
Till slut i fredags presenterade SLU och SVA sin faktaskrift kring Lantbrukets djur i en föränderlig värld. En välskriven och faktaspäckad bok om djurhållning, klimat, smittor, djurskydd och miljö. SLU och SVA har upplevts huka sig i debatten kring dessa frågor. Jag hoppas skriften får en bred spriding för att nyansera debatten. Den är också ett bra underlag till fortsatt forskning. Seminariet var välbesökt. Jag noterade djurssmittutredaren Christer Wretborn och Ängavallens Rolf-Axel Nordström.