Danish Meat försöker lite indignerat hävda att reportaget i Ekot om missförhållanden i dansk grisproduktion var ett undantag. Och givetvis ska danska producenter liksom svenska uppfödare följa landets djurskyddslagstiftning. Men det som är väsentligt är att lagstiftningen skiljer sig mellan Sverige och Danmark. Rent allmänt lever svenska grisar ett bättre liv än danska. Och än mer viktigt – dansk grisuppfödning förbrukar mycket mer antibiotika än svensk och förbrukningen i dansk grisproduktion ökar alarmerande. Därmed inte sagt att man inte måste vara observant på antibiotikabehandlingen av smågrisar även i Sverige. Men det är dessa skillnader som ICA, COOP och Axfood måste beakta – inte bara att danska grisproducenter följer lagen eller att danskt griskött inte innehåller salmonella lika ofta som kött från andra länder.
En kommentar
Hej gunnela
Var med i omsorgsprogrammet som bonde för Örebro och före Anna-Märta.
Beundrar dig för din hängivenhet i ditt jobb.
Själv gav jag upp med grisar 2002. Såg hela bilden framför mig vid EU-inträdet och körde slut på stallet. Jag är lycklig som gjorde den analysen.
Kände att det spelade ingen roll hur bra jag gjorde jobbet när det blev skit bakefter. Prispress, prispress, prispress, det håller inte när man jobbar med djur och vill sköta det etiskt, medicinskt och moraliskt riktigt.
Dagligvaruhandel, storkök, livsmedelsindustrin och PRO har ett djävla dåligt ansvar i denna fråga.
Har ett bra liv med spannmål, skog, entreprenad, fru, två söner och två anställda på gården.
Trevligt ändå att minnas tiden i omsorgsprogrammet och att Du fortfarande orkar att hänge dig åt denna sak.
Hälsningar
Sven Jönsson
Gärsta Täby
705 94 ÖREBRO