Skiter vi i hur djur i andra länder slaktas?

Det verkar så. Det Europeiska djurskyddet, Eurogroup for Animals, tycker att medlemsstaterna i EU mer värnar djurskyddet nationellt, än vill verka för bättre djurskydd i hela EU. Sverige, som säger sig vilja driva djurskyddsfrågorna, nöjer sig med att få igenom en slaktförordning som medger striktare regler för enskilda medlemsstater. Det blir viktigare att få behålla sitt eget förbud mot rituell slakt utan bedövning, än att aktivt försöka påverka övriga medlemsländer. Frågan är om Sverige ens vill driva frågan om konsumenternas rätt att välja bort kött från obedövade djur. Jag tog upp frågan på mötet på Jordbruksdepartementet i maj, men detta saknas i minnesanteckningarna.

Djurskyddsdirektivet för slakt och avlivning har inte setts över ordentligt sedan 1993. Regelverket kring hur djur hanteras i samband med slakt berör 360 miljoner nötkreatur, grisar och får och 4 miljarder fjäderfä per år inom EU. Därför har frågan stor betydelse från djurskyddssynpunkt. Det fanns tankar på att fasa ut CO2- bedövning för grisar samt metoden att bedöva kycklingar i vattenbad, men detta bedömdes inte som genomförbart. Det finns en hel del bra nyheter i den nya förordningen. Det krävs utbildning av personalen och slakterierna måste utse en djurskyddsansvarig. Man vill förenkla möjligheterna för att införa slakt vid mobila slakterier. Men det finns också oacceptabla undantag som att djur, som dödas vid kulturella eller sportevent, läs exempelvis tjurfäktning inte omfattas av förordningen. Religiös slakt utan bedövning blir fortfarande tillåtet och det ställs inga krav på bedövning efter snittet lagts (post cut stunning), information till konsumenterna eller begränsningar till den religiösa marknaden. Religiös slakt ska dock ske på slakteri. Man tillåter att djuret fixeras i en roterande box.

Enskilda medlemsländer får ha förbud mot slakt utan bedövning och får införa förbud mot att vissa djur slaktas på gården. Om det finns vetenskapliga bevis för ett medlemsland att införa striktare regler i samband med bedövning, måste Kommissionen notifieras. I bilaga till förordningen finns detaljerade krav på bedövning, uppstallning och hantering. Sannolikt kommer dock förslaget innebära att vissa delar av svenska gällande slaktföreskrifter inte kan gälla. Den svenska slakterinäringen har dock deklarerat att man kommer tillämpa dagens svenska regelverk.

All tyder på att beslut om ny djurskyddsförordning för slakt kommer tas i ministerrådet inom en snar framtid. Förordningen ger Sverige möjlighet att behålla sitt förbud mot slakt utan bedövning. Men den kommer sannolikt inte påverka omfattningen av slakten av obedövade djur i andra EU-länder. I många länder ökar andelen djur som slaktas utan bedövning. Ökade krav från marknaden gör att det rationellt att inte ha två separata slaktlinjer. Det finns uppgifter om att 40 % av alla får i Frankrike slaktas utan bedövning. Förordningen ger inte heller konsumenterna möjlighet att få information om köttet kommer från obedövade djur.

3 kommentarer

  1. Emma
    Publicerad 24 juli, 2009 at 23:16 | Permalink

    hej, Jag undrar vad som fick dig att bli vegetarian? om du nu är dey? och jag vill veta hur djuren slaktas, Jag kommer inte att kunna äta tillexempel ko,gris. Jag vore evigt tacksom om du kunde svara ! :)

  2. Gunnela
    Publicerad 31 juli, 2009 at 16:57 | Permalink

    Hej Emma
    Jag är inte vegetarian. Jag accepterar att vi nyttjar djur för att producera livsmedel, ull eller liknande. Det är en personlig värderingsfråga. Hanteringen i samband med transport och slakt är jätteviktigt från djurskyddsynpunkt. I Sverige har vi omfattande föreskrifter för hur djuren ska hanteras. Men det finns stort utrymme för förbättringar. I Sverige måste alla djur vara bedövade innan de avlivas. Detta gäller inte i många andra länder. Vill du veta mer om hur slakten hur går till, föreslår jag att du letar på http://www.kcf.se. KCF står för kött – och charkföretagen.

  3. Ida
    Publicerad 29 november, 2009 at 18:59 | Permalink

    Hej Jag tycker allt detta mot djuren ska stoppas!

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.