Massmediadrev för bättre grisomsorg gav resultat

I en debattartikel i maj 2005 föreslog jag genom Djurskyddet Sverige, Lisbeth Kohls på ICA att ICA borde ställa samma krav som brittiska handelskedjor på det danska grisköttet. Den s. k. danska Englandsgrisen innebär åtminstone att de dräktiga suggorna får gå lösa. Med det ska tyvärr till ett massmediadrev för att få ICA och nu även Axfood att inse att svenska konsumenter bryr sig om hur djuren mår som ger oss vår mat. Nu ställer glädjande nog både kedjorna krav på Danish Crown att få köpa griskött där suggorna har gått lösa. Mån tro byte av miljö och kvalitetsansvariga har haft betydelse för den ändrade strategin. Beklämmande nog är det åter COOP, som inte kommer till skott. Man kan inte leva på gamla meriter kring nej till ägg från i Sverige förbjudna burar på 90-talet eller satsning på ekologiskt.

I slutet av maj drog Ekot i gång debatten om den offentliga upphandlingen och kommunernas bristande vilja att ställa krav vid inköp av griskött. Snabbt kom detaljhandeln också i fokus. Johanna Stiernstedt, ICA mötte Åsa Hagelstedt från Djurskyddet i radion. En frustrerad Johanna gav bilden av att det var en nyhet för ICA att huvuddelen av suggorna står i bur i Danmark. Därför är det särskilt kul att ICA nu kommit till skott och ställer krav på dansk grisköttimport. Med Åsa Domeij som kvalitetsansvarig på Axfood finns hopp om att djurskydd får fortsatt fokus. Nu finns det ju mer än hållningen av suggor som skiljer dansk svinuppfödning från svensk. De växande grisarna i Sverige har betydligt mer plats än de danska grisarna. Och frågan är vilka krav som detaljhandeln kommer att ställa på griskött från Tyskland eller Italien.

Kommentera artikeln

Din e-post kommer aldrig publiceras eller ges vidare.